Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Reorganizacija javnih preduzeća

Datum kreiranja: četvrtak, 17 novembar 2016
za mediaU zemlji u kojoj se godinama, ako ne i decenijama, govori o departizaciji javnog sektora, a u praksi se ništa ne menja, vest da se neko javno preduzeće gasi a umesto njega osniva novo, neminovno budi sumnju da je reč o novom mehanizmu zamene kadrova jedne partije aktivistima druge partije. A ako pri tome "stradaju" i "nepartijski profesionalci", utoliko gore.
Antikorupcijsko savetovalište Transparentnosti Srbija otvorilo je jedan slučaj koji se tiče upravo "reorganizacije javnih preduzeća" u vezi sa dešavanjima u Kikindi u prethodne dve godine. Tamo je doneta odluka da se likvidira nekoliko javnih preduzeća, a da se umesto njih osnuje jedno, kako bi se, navodno, uštedeo novac iz budžeta. Tražili smo dokumente koji bi potvrdili da je urađena ozbiljna analiza kakva se korist može očekivati od tog procesa, ali i da je nakon što je "reorganizacija" sprovedeno, izvršena provera njenih efekata.
Dobili smo, međutim, izvode iz neidentifikovanog dokumenta u kome se navodi da se troškovi ovih preduzeća ne mogu porediti, a potom analizira odliv gotovine u 2014. godini sa planiranim odlivom budućeg preduzeća za 2016. godine. Pored toga dobili smo i kratku prezentaciju, koja sadrži većinom političke ocene i procene o lošem radu dotadašnjeg rukovodstva, uz impliciranje da je bilo kršenja zakona. Dobar osnov da se razmotri pokretanje postupka za smenjivanje rukovodstva, pokretanje disciplinskih, prekršajnih ili krivičnih postupaka, ali ne i za gašenje JP.
Čak kada bi i zaključci doneti na osnovu ovih podataka dostavljenih TS, da će reorganizacija doneti velike uštede, bili tačni, novo svetlo na ceo proces bacaju otkrića i dokumenti izneti u serijalu tekstova objavljenih na portalu TV VK.http://www.rtv-vk.rs/index.php/novo/prva-prica U njima su iznete sumnje na ozbiljne zloupotrebe, ali i mahinacije čiji je cilj, navodno, bio upravo da se lažno prikaže da su ugašena JP imala prevelike troškove, a da novo JP donosi uštede. Ono što posebno bode oči jeste podatak da portal nije mogao da dobije precizne podatke o tome koliko radno iskustvo imaju novozaposleni u novom JP. http://www.rtv-vk.rs/index.php/novo/peta-prica
 
Sličan slučaj iz Zaječara o kome je pisala ZA Media nije ilustrovan primerima kršenja propisa i sumnji nazloupotrebe kao u Kikindi,ali donosi frapantnu sliku gašenja i osnivanja lokalnih JP na osnovu isključivo političke samovolje.http://zamedia.rs/kategorija/infocus
 
Zbog toga svaki novi slučaj "reorganizacije" budi sumnju i otvara pitanje da li postoji studija koja pokazuje kakve su stvarne potrebe, i koji su razlozi "reorganizacije". Poslednji primer stiže iz Užica, gde se "prema nezvaničnim saznanjima" lista Politika, priprema gašenje Direkcije za izgradnju. List navodi da bi "deo zaposlenih mogao da pređe u novoosnovano preduzeće „Užice razvoj”, a drugi u Gradsku upravu. Tako bi se „Užice razvoj” bavilo javnim saobraćajem, održavanjem puteva i urbanizmom, ali za sada još sve nije jasno oko finansiranja: trebalo bi da ono bude tržišno radom na urbanističkim projektima i drugim izvorima prihoda, ali neki pominju i da bi se plate zaposlenih u „Užice razvoju” za početak mogle obezbeđivati iz budžeta grada. Ova nova firma, ističe se, neće više biti u mogućnosti da raspisuje javne nabavke i sklapa ugovore, što bi, zarad bolje kontrole, trebalo da pređe u nadležnost Gradske uprave".