Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Novi kandidati za Odbor Agencije za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: ponedeljak, 20 februar 2017
acasPredsednik Srbije Tomislav Nikolić povukao je predlog da Skupština Srbije za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabere jednog od dvoje njegovih saradnika koji su članovi SNS-a. Poslao je novu listu sa dva kandidata, na kojoj su opet njegovi saradnici, ali koji, prema dostupnim podacima, ispunjavaju zakonske uslove jer nisu članovi stranke.
 
Odbor Agencije trenutno ima šest od ukupno devet predviđenih članova. Transparentnost Srbija poziva skupštinu da se o kandidatima za sva tri upražnjena mesta izjasni što pre i istovremeno, kada već to nije učinila onim redosledom kojim su kandidature podnošene od aprila 2015. godine do danas.
 
Nikolić je 14. februara predložio Nenada Tešića i Marka Blagojevića za upražnjeno mesto člana Odbora, koje se popunjava na predlog predsednika Srbije. U obrazloženju koje je dostavio Skupštini Srbije stoji da je novu listu kandidata podneo pošto “prethodna nije ispunjavala uslove koji su Zakonom propisani”. Nikolić je, naime, za članove Odbora prvobitno predložio generalnog sekretara predsednika Srbije Nedeljka Tenjovića i Sanju Marić, samostalnu stručnu saradnicu savetnika predsednika Republike za kulturu i odbornicu u Skupštini Beograda. Oba kandidata su, prema dostunpim podacima, članovi SNS-a ili su to bili neposredno pre podnošenja kandidature.
 
Biće zanimljivo videti da li će aktuelni sukob na relaciji Nikolić-SNS uticati na postavljanje kandidature na dnevni red Odbora za pravosuđe parlamenta, a potom i skupštine u plenumu. Podsećamo da Odbor za pravosuđe još nije doneo odluku o predlogu Poverenika i Ombudsmana iz aprila 2015. godine da se za članan Odbora Agencije izabere Vida Petrović Škero. Takoše, parlament nije u plenumu razmatrao ni predlog novinarskih udruženja da se Živojin Rakočević izabere za člana Odbora Agencije,iako je skupštinski odbor utvrdio predlog još u septembru 2016. U međuvremenu je, u decembru, u ekspresnoj proceduri za člana Odbora izabrana Danica Marinković. Nju je, preko Administrativnog odbora, kao ovlašćenog predlagača, predložila Srpska napredna stranka.
 
Što se tiče novih predsednikovih kandidata, Tešić (1977) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu ocenom 9,32, a usavršavao se u SAD, zahvaljujući stipendiji koju je dobio od Biroa za obrazovanje i kulturu američke Vlade. Dobitnik je i doktorske stipendije za istraživanje instituta iz Hamburga. Magistrirao je i doktorirao takođe na Pravnom fakultetu u Beogradu. Učestvovao je u izradi nacrta zakona o lobiranju, o privrednim komorama i o stanovanju i održavanju zgrada.
 
Marko Blagojević (1976) je takođe diplomirao na Pravnom fakultetu volonterski je bio angažovan u Trećem opštinskom sudu u Beogradu radi stručnog osposobljavanja, godinu dana radio je u PIO fondu, a Predsedništvo Srbije je stigao 2007. U kabinetu Tomislava Nikolića trenutno obavlja poslove na mestu višeg samostalnog stručnog saradnika za kadrovsko-normativne poslove.