Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ne sprovodi se Strategija za borbu protiv korupcije

Datum kreiranja: nedelja, 02 april 2017

acas strategijaAgencija za borbu protiv korupcije u godišnjem izveštaju citira zapažanja Transparentnosti Srbije o značaju koji su Vlada i Skupština dali sopstvenoj antikorupcijskoj strategiji i pratećem Akcionom planu iz 2013.

"Ocena iz Alternativnog izveštaja Transparentnost Srbija o sprovođenju Strategije za 2014. godinu da Strategija i Akcioni plan za njeno sprovođenje (Akcioni plan), usvojen zaključkom Vlade od 25. avgusta 2013. godine,  nisu realni pokretači promena u oblasti borbe protiv korupcije ostaje aktuelna i u ovom izveštajnom ciklusu. Za ovakav zaključak postoje brojni pokazatelji. Naime, neke od predviđenih mera su bile deo planova državnih organa i pre nego što je Strategija doneta ili su deo širih zakonodavnih reformi i izgradnje kapaciteta, deo drugih strateških akata ili čak ispunjavanja već postojećih obaveza. Do reformi je dolazilo u oblastima gde su one bile deo nekih drugih planova, a događale su se onda kada je to dinamika dešavanja u tim oblastima dozvoljavala, što uključuje političku volju, raspoloživa sredstva, uticaj međunarodnog faktora, itd. S druge strane, i u nekim od najvažnijih segmenata reformi, koje imaju utemeljenje isključivo u Strategiji, stvari su se odvijale „svojim tokom“. O lošem tretmanu Strategije i Akcionog plana jasno govori i činjenica da su već na izmaku prve godine sprovođenja planirane izmene „na mala vrata“, kroz Akcioni plan za Poglavlje 23 (AP 23), čijim tekstom su obuhvaćene pojedine mere iz Akcionog plana, ali često sa bitno dužim rokovima.

 Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine  formulisana su 53 cilja, za čije ispunjenje je Revidiranim akcionim planom za sprovođenje Strategije (koji je Vlada Republike Srbije usvojila 30. juna 2016. godine)  predviđeno 113 mera i 243 aktivnosti. Agencija za borbu protiv korupcije je u ovom izveštaju o sprovođenju Strategije ispitala postupanje za 121 aktivnost dospelu u 2016. godini.

Prema oceni Agencije, od 121 ispitane aktivnosti:

1.  U skladu s indikatorom, na način i u roku predviđenim Revidiranim akcionim planom realizovane su 22 aktivnosti (od toga je 18 trajnih aktivnosti, odnosno onih koje se ocenjuju u svakom izveštajnom periodu).

2. Nije realizovano u skladu s indikatorom 37 aktivnosti  (ovaj broj obuhvata i jednokratne i trajne aktivnosti), od kojih 7 nije realizovano zbog toga što nije ispunjena prethodna, za njih uslovljavajuća aktivnost.

3. Za 62 aktivnosti Agencija nije u mogućnosti da oceni realizaciju.

Samo je nešto manje od jedne petine (18%) aktivnosti realizovano u skladu s indikatorom, dok je za 31% aktivnosti data ocena da nisu realizovane. Najviše zabrinjava podatak da Agencija nije bila u mogućnosti da oceni ispunjenost čak 51% aktivnosti (u prošlogodišnjem izveštaju to je bio slučaj sa 18% aktivnosti), uglavnom zbog toga što odgovorni subjekti nisu izvestili o aktivnosti ili su izvestili na način koji ne  omogućava donošenje pouzdanog zaključka o tome da li je aktivnost ispunjena ili ne. Ovakva situacija se  ponavlja iz godine u godinu, ali je u ovom izveštajnom ciklusu nadrastičnija.

Negativan trend neispunjavanja obaveza iz strateških dokumenata za borbu protiv korupcije se i ove godine nastavlja (u prošloj godini nije bilo ispunjeno 63%, a u 2014. godini 49% aktivnosti). Iako izgleda da je procenat nerealizovanih aktivnosti značajno opao u odnosu na prethodnu godinu, pa je sada upola manji, on i dalje daje razloge za zabrinutost. Naime, ovaj podatak treba posmatrati u konstelaciji sa izuzetno visokim procentom neocenjenih aktivnosti, među kojima se sigurno nalaze i one koje nisu realizovane, ali Agencija, usled nedostatka podataka, nije o tome mogla da donese pouzdan zaključak.

Takođe, treba imati u vidu da je Revidirani akcioni plan značajno umanjen u odnosu na Akcioni plan iz 2013. godine, pa su tako u 2015. godini ocenjivane 422 dospele aktivnosti, a u 2016. godini samo 121 dospela aktivnost.