Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izbor novih članova

Datum kreiranja: utorak, 18 jul 2017

acasSkupština Srbije u sredu će razmatrati izbor novih članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, izbor članova Fiskalnog saveta i izbor novog zaštitnika građana.

O izboru članova Odbora Agencije pisali smo u više navrata. Skupštinski Odbor za pravosuđe utvrdio je predlog za četiri kandidata 22. februara i 13. juna (https://goo.gl/sJ4PfC), a potom 6. jula povukao predlog za izbor Vide Petrović Škero (kandidatkinje Ombudsmana i Poverenika) i kandidata koje je predložio predsednik Republike. Za ovu odluku dato je obrazloženje bez utemeljenja u zakonu (https://goo.gl/nY4pBA). Predsednik skupštinskog odbora naknadno je dao još apsurdnije obrazloženje (https://goo.gl/NXGHi3). U međuvremenu je novi predsednik predložio novog kandidata.

U sastavu Fiskalnog saveta neće se ništa menjati u odnosu na sadašnji sastav, izabran 2011. godine (Pavle Petrović, Vladimir Vučković, Nikola Alitiparmakov).

Što se tiče zaštitnika građana, Transparentnost Srbija bila je među organizacijma civilnog društva koje su podržale sadašnjeg zamenika Zaštitnika Miloša Jankovića. Skupštinski odbor predložio je, međutim, da se izabere predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić. Na sajtu parlamenta možete pogledati snimak sednice i uporediti izlaganja svih kandidata na sedici skupštinskog odbora: https://goo.gl/yQUuNZ

Preglednije su izdvojeni snimci izlaganja kandidata dostupni na sajtu Dosta je bilo (koja je i sama predložila jednog od kandidata): https://goo.gl/5bxFwg