Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Pravo žalbe treba da postoji protiv svih organa vlasti

U intervjuu regionalne koordinatorke za jugoistočnu Evropu u organizaciji Transparensi internešnal (Transparency international), Kornelije Abel, koji je objavljen 2. decembra 2015. godine, u pojedinim medijima se potkrala sledeća rečenica koja nije verno preneta, a može dovesti čitaoca u zabludu: „Pojavili su se problemi u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacija, jer oni koji ne dobiju informacije nemaju kome da ulože žalbu“.

Ispravno prevedena vezija je, međutim sledeća: „Pojavili su se problemi u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacija, jer za neke organe ne postoji mogućnost žalbe kada odbiju da dostave informaciju.

Kao što se može čuti i na originalnom video snimku  i u ispravljenoj verziji agencijske vesti, koju je novinska agencija BETA tokom istog dana emitovala, gospođa Abel je ukazala na jedan od problema u primeni ovog zakona koji objektivno postoji – da se protiv nekih institucija ne može uložiti žalba (Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti). 

Na osnovu člana 22. st. 2. Zakona, žalba se ne može uložiti kada zahteve odbiju Vlada Srbije, Narodna skupština, Ustavni sud, Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo ili Predsednik Republike. U praksi, od ovih šest organa do problema najčešće dolazi u vezi sa zahtevima koji su upućeni Vladi. Protiv odluka ovih šest organa je dopušten upravni spor, dok u slučaju svih ostalih tražiocima informacija na raspolaganju stoje i mogućnost ulaganja žalbe Povereniku i mogućnost vođenja upravnog spora (tužba Upravnom sudu).

Transparency International i Transparentnost – Srbija (član ove međunarodne organizacije u Srbiji) smatraju da se u ovoj oblasti i normativna rešenja mogu unaprediti, a konkretne predloge za to smo već dali Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave . Naravno, još važnije rešiti probleme u primeni zakona, budući da su i pored izričitih normi, i obavezujućih rešenja Poverenika, u nekim slučajevima tražioci ostali lišeni informacija.