Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Reakcija EPS

Datum kreiranja: nedelja, 29 decembar 2013
Reakcija EPS na izveštaj DRI je odličan primer besmislenosti “odobravanja” planova rada javnih preduzeća. Odobravanje plana koje se vrši naknadno, kada su troškovi već načinjeni očigledno može da služi samo zadovoljenju forme – poštenije je priznati da nikakve kontrole od strane Vlade nema.

Naravno, za neke stvari naknadno odobrenje nije moguće – npr. kod javnih nabavki, gde se zakon ne može tumačiti dvojako – svaka nabavka mora da bude planirana pre nego što otpočne postupak i za nju moraju biti obezbeđena sredstva.
elektro-privreda-srbije1
Saopštenje EPS-a (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=12&dd=28&nav_id=794435) :

Elektroprivreda Srbije ni dinar nije isplatila "na crno", a Vlada Srbije odobrila je sve rashode EPS-a, saopštilo je danas to javno preduzeće.

Ugovori o sponzorstvu sa sportskim savezima potpisani su pred kamerama u prisustvu ministara prethodne Vlade, o leta 2012. godine, a nova Vlada Srbije nije osporila Godišnji plan poslovanja kojim je to bilo predvidjeno", navodi se u saopštenju EPS-a povodom "pisanja pojedinih medija" o izveštaju Državne revizorske institucije o poslovanju EPS-a za 2012. godinu

U Godišnjim programu poslovanja EPS, pored ostalog, sadržane su sve pozicije prihoda i rashoda u skladu sa Statutom EPS-a, pa i sponzorstva i donacije, navodi se u saopštenju.

"Davanjem saglasnosti Vlade na Godišnji program poslovanja 8. novembra 2012. godine, odobrene su, iako naknadno, i sve planske pozicije prihoda i rashoda EPS-a, uključujući i planove nabavki", naveo je EPS.

Sve pomenuto potpisalo je prethodno poslovodstvo na čelu sa Dragomirom Markovićem, saopštio je EPS.

"EPS je sve vreme poslovao u skladu sa Godišnjim planom poslovanja, na koji je Vlada na kraju ipak dala saglasnost i ni jedna stavka nije osporena", navodi se u saopštenju.