Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vežeš kravatu, pa na skupštinsku blagajnu

Datum kreiranja: utorak, 08 jul 2014
NIS-auto-vodovoda-ispred-Skupstine-SrbijeSumnje iznete u medijima (http://goo.gl/NpX8hV) da je direktor niškog Vodovoda (koji je istovremeno i narodni poslanik) na sednicu Skupštine Srbije putovao službenim automobilom Vodovoda, sve sa vozačem i dvoje kolega poslanika koje je "povezao", moraju se ispitati iz nekoliko razloga.
Prvi je, naravno, moguća zloupotreba resursa Vodovoda - nenamensko korišćenje vozila, dodatni troškovi za dnevnicu vozača.
S druge strane, poslanik tvrdi da dolazi svojim ličnim automobilom, a mediji prenose da za to naplaćuje putne troškove. To bi, ako se prva sumnja pokaže kao tačna, značilo da je reč o dvostrukoj zloupotrebi.
Konačno, u tekstu se pominje da je službenim automobilom sa njim putovalo još dvoje poslanika, a jedan od njih takođe tvrdi da on uvek putuje svojim autom. Ako je putovao službenim, a naplatio troškove za privatni, to bi bila trostruka zloupotreba.
Ovo nije prvi put da mediji iznose slične sumnje ili podatke o astronomskim iznosima koji se isplaćuju za putne troškove, navodno čak i bez dokaza da je novac potrošen za gorivo. (http://goo.gl/48105K http://goo.gl/wBcKYN) Da li je moguće da za poslednjih 10 godina nisu uređene procedure koje će sprečiti takve zloupotrebe? Čini se da se parlament sa mnogo više entuzijazma bavi mehanizmima koji će sprečiti da poslanici dolate na sednice bez kravate nego da spreči raspianje novca preskih obveznika.
U konkretnom slučaju mediji, ali i zainteresovani građani, mogu da pokušaju da dođu do dokumenata koji bi potvrdili (ili demantovali) iznete navode - putnih naloga, podataka o isplaćenim putnim troškovima. Važnije bi, međutim, bilo sprečiti da se tako nešto i dalje dešava. Tu veliku ulogu može odigrati Državna revizorska institucija koja je, inače,  nedavno predstavila izveštaj o svrsishodnosti korišćenja službenih automobila i koja bi mogla da preporuči mehanizme i način kontrole za sprečavanje zloupotreba. U tom bi moral ada sarađuje sa Agencijom za borbu protiv korupcije. A parlament se može privoleti da ove (neobavezujuće) preporuke primeni samo uz snažan pritisak javnosti i medija.