Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Politička volja

Datum kreiranja: petak, 18 jul 2014
Da li je potrebna politička volja i "odlučnost" da bi se zakon sprovodio?. Prethodnih godina mnogi važni zakoni iz oblasti sprečavanja korupcije nisu se dosledno sprovodili ili su usvajani drugi propisi koji su onemogućavali primenu tih zakona - da pomenemo samo Zakon o javnim preduzećima, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o slobodnom pristupu informacijama... I nisu zakone kršile neke lokalne samouprave ili državni organi koji nemaju dovoljno kapaciteta pa su imali barem izgovor, ako ne i opravdanje, već upravo Vlada Srbije. A mandatari su se redom zavetovali da će se boriti protiv korupcije.

skupstinaposlaniciDanas smo od ministra rada imali priliku da čujemo da će se upravo usvojeni Zakon o radu "sprovoditi i da će svi biti u obavezi da ga poštuju" i da će se "ova Vlada držati svakog slova ovog i svakog drugog zakona koji bude usvojen".

Da nema te prethodne prakse, ovakva izjava bi bila potpuno besmislena. S obzirom na dosadašnje iskustvo možemo samo da pitamo da li će se Vlada "držati svakog slova ovog i svakog drugog zakona" koji su i ranije usvojeni?