Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Rekonstrukcija Bulevara

Datum kreiranja: utorak, 15 april 2014
radovi-bulevarPrema medijskim napisima, protiv nekih od bivših čelnika Grada Beograda je podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja prilikom rekonstrukcije Bulevara Kralja Aleksandra u Beogradu pre nekoliko godina. Prema tim navodima, Gradu je naneta šteta od 6 miliona evra tako što je izabrana ponuda firme koja je dala skuplju ponudu. S druge strane, odbrana iznosi argument da dve firme koje su dale nižu cenu nisu ispunjavale uslove tendera, to jest da nisu imale potreban kapacitet za obavljanje posla i da su ti uslovi dogovoreni sa finansijerom projekta (Evropskom investicionom bankom) i da je "sve bilo po zakonu". Istraga će utvrditi ko je u pravu. U svakom slučaju, javnost bi trebalo da bude obaveštena i šta se u celoj stvari smatra spornim - da li sami uslovi tendera ili nepravilnosti u vezi sa sprovođenjem ugovora na koje je svojevremeno ukazala DRI. 

Međutim, ovo je još jedna prilika da se podsetimo na nelogičnost situacije koja se nije suštinski promenila od 2010-te godine - da se najveći infrastrukturni radovi u Srbiji uopšte ne sprovode na osnovu Zakona o javnim nabavkama već na osnovu procedura međunarodnih finansijskih organizacija koje kreditiraju izgradnju ili na osnovu međudržavnih sporazuma u kojima se direktno dogovara izvođač radova ili zemlja njegovog porekla. Mada su procedure međunarodnih finansijskih organizacija u mnogome slične Zakonu o javnim nabavkama, postoje bitne razlike u pogledu zaštite prava i uslova koji se postavljaju pred potencijalne ponuđače. 

Kada se postupak ne sprovodi po domaćem zakonu, onda ne postoji mogućnost podnošenja zahteva za zaštitu prava Republičkoj komisiji. Taj zahtev bi imao suspenzivno dejstvo i mogao bi se odnositi kako na diskriminatorne uslove, tako i na greške u samoj tenderskoj proceduri. I kada se ne primenjuje domaći zakon, postoji mogućnost žalbe, ali do sada nisu objavljene informacije o tome da li su se firme koje su ponudile nižu cenu rekonstrukcije Bulevara žalile na uslove tendera ili na njegovo sprovođenje niti na koji način su one razmatrane.

Podsećamo i na ono što smo ranije pisali o revizorskim izveštajima na temu Bulevara: 
http://www.transparentnost.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=441%3Arevizorski-izvetaji-u-kampanji&catid=34%3Afacebook-naslovi&lang=sr&Itemid