Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Plaćanja za dodatne radove

Datum kreiranja: sreda, 03 septembar 2014
mostZemunBorcaVlada nas je obavestila da je pregovorima sa kineskom firmom koja gradi most između Zemuna i Borče, "napravljеna ozbiljna uštеda u iznosu od 552.432 dolara, što znači da ćе država dodatnе radovе umеsto 2,9 miliona dolara, platiti 2,3 miliona dolara, a da pritom ima i garancijе za dobro izvršеnjе posla", te da su "uštеdе postignutе zahvaljujući dodatnim prеgovorima prеdstavnika rеsornog ministarstva i Grada Bеograda sa kinеskim partnеrima, što prеthodna Radna grupa Vladе Srbijе nijе uspеla da uradi". http://goo.gl/0MMzSC

Da li je ispravno ovo dodatno plaćanje po aneksu ugovora uopšte nazivati uštedom? To bi moglo biti ispravno jedino ako je prethodni iznos (2,9 miliona evra) već bio ugovoren sa izvođačem radova, što nije objavljeno. Ako je tako, ostaje nejasno zbog čega bi izvođač sada pristao da mu se plati manje. Mnogo je verovatnije da iznos vrednosti dodatnih radova uopšte nije ugovoren i da je upravo to bio predmet pregovora između "bivše" i "sadašnje" Radne grupe Vlade Srbije sa kineskom firmom, a da je 2,9 miliona evra bila samo procena vrednosti radova koju je dao izvođač.

Zbog toga, glavna vest nije to da su "ostvarene uštede", već da je neko sa naše strane odobrio da graditelji mosta izvedu i dodatne radove a da prethodno nije ugovorena cena za taj posao. Tako nešto bi bilo nemoguće da se na ovu javnu nabavku prmenio domaći Zakon o javnim nabavkama. Naime, taj zakon predviđa mogućnost plaćanja istoj firmi za dodatne radove, ali se pre toga mora sprovesti nova javna nabavka u pregovaračkom postupku i zaključiti novi ugovor u kojem se jasno definišu prava i obaveze ugovornih stranaka. Primena toga zakona je međutim bila isključena time što se ova nabavka sprovodi na osnovu međudržavnog ugovora.

Sve to dovodi do apsurdnih posledica - da je neki predsednik opštine, direktor škole ili doma zdravlja usmeno dogovorio pa posle platio dodatne radove vredne 30.000 evra, rizikovao bi krivičnu ili u najmanju ruku prekršajnu odgovornost, ali kada se dodatni poslovi vredni stotinu puta više dogovaraju u kontekstu nabavki kod kojih je primena domaćeg zakona isključena, ista stvar prolazi nekažnjeno.