Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Pozitivno mišljenje EK" - tvrdnje bez dokaza

Datum kreiranja: petak, 19 septembar 2014
uzbunjivaciPredstavnici Ministarstva pravde najavljuju skoro usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača, uz izjavu o tome da je na nacrt zakona stiglo "pozitivno mišljenje Evropske komisije". Ova tvrdnja je za sada neproverljiva - mišljenje EK o ovom nacrtu zakona, ukoliko zaista postoji, nije objavljeno na sajtu Ministarstva. Nije problem samo to što se mišljenje ne objavljuje, već i to što su "pozitivna mišljenja" EK veoma zgodna za manipulacije. O čemu se radi? EK ili bilo koja druga međunarodna organizacija, kada daju mišljenje o nekom zakonskom tekstu, to čine na osnovu nekih standarda koje te organizacije primenjuju. A ti standardi su najčešće minimalni, propisuju ono što države moraju da ispune i ne sprečava ih da učine više. Drugim rečima, "pozitivno mišljenje" u stvari, u najboljem slučaju može da znači da neki zakon ispunjava te minimalne standarde, a ne i da je na najbolji način odgovara potrebama društva u kojem treba da se primeni.
 
Sledeći nivo manipulacije sa mišljenjima međunarodnih organizacija je kada se ona koriste kao argument za odbacivanje domaćih predloga i kritika. To smo već iskusili nedavno, kada je u skupštinskoj debati povodom Zakona o privatizaciji, poslanik vladajuće stranke objasnio kako "uvažava mišljenje TS", ali da više značaja pridaje pozitivnom mišljenju Svetske banke i MMF, pri čemu stavovi tih organizacija (osim opšte ocene) nisu bili ni objavljeni ni dostavljeni narodnim poslanicima, a najverovatnije se uopšte i ne odnose na ista pitanja. Za nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača Ministarstvo pravde je otvorilo javnu raspravu i to dva puta, u decembru 2013. i junu 2014. Međutim, niti su predlozi sa javne rasprave objavljeni na sajtu ovog organa, niti su podnosioci dobili odgovor o razlozima za prihvatanje ili odbijanje predloga, niti je objavljen izveštaj o održanoj javnoj raspravi. 
 
Zbog toga smo zatražili od Ministarstva tekst mišljenja EK, kopije dokumenata o razmatranju komentara i predloga sa javnih rasprava, informaciju o tome da li su EK bili dostavljeni i podaci o predlozima sa javne rasprave i njihovom razmatranju.