Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Upravni sud

Datum kreiranja: nedelja, 14 decembar 2014
Upravni sud presudio je da Vlada Srbije mora da dostavi Transparentnosti Srbije informacije koje smo još u junu tražili pozivajući se na odrebe Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Neverovatno je da je TS morala da podnosi tužbu i da je sud morao da odlučuje u slučaju sasvim "bezazlenih" i banalnih informacija koje smo tražili – da li je i kada usklađen osnivački akt JP "Srbijašume" sa Zakonom o javnim preduzećima i da li je imenovan nadzorni odbor JP "Nuklearni objekti Srbije" u skladu sa tim istim Zakonom.

Te informacije smo tražili od Vlade Srbije (u čijoj je nadležnosti usklađivanje osnivačkog akta i imenovanje nadzornog odbora) 19. juna 2014. Odgovor nismo dobili, pa smo 22. septembra 2014. poslali urgenciju, ali informacija (niti bilo kakav odgovor) i dalje nije stizala iz Vlade Srbije. Tužbu smo podneli 1. oktobra 2014. i Upravni sud je vrlo brzo postupio po njoj. Zanimljiv je odgovor na tužbu, koji je Vlada Srbije dostavila sudu 4. novembra – u njemu se potvrđuje da nije postupila po zahtevu i urgenciji i istovremenu obaveštavaju sud i tužilac da Vlada Srbije "nema saznanja da li je osnivački akt JP Srbijašume usklađen sa Zakonom o JP".

Frapantno je da Vlada Srbije "nema saznanja" da li je urađeno nešto što je, ne samo u nadležnosti Vlade, već je bila njena obaveza sa jasno propisanim rokom – 25. februar 2013. godine!
TSSFB
Vlada je u odgovoru obavestila sud i tužioca i da je 5. septembra 2014. imenovan nadzorni odbor JP "Nuklearni objekti Srbije". To smo u međuvremenu i mi saznali, uvidom u odluku objavljenu u Službenom glasniku.

Sud je, inače, utvrdio da Vlada mora da dostavi informacije Transparentnosti Srbije i pored toga što je u odgovoru na tužbu "sud i tužioca obavestila o traženim informacijama". Odgovorom na tužbu ne može se otkloniti povreda zakona učinjena nedonošenjem odluke od strane organa, a po zahtevu stranke, utvrdio je sud.

Vlada Srbije, inače, duže od godinu dana nije dostavljala bilo kakve odgovore na zahteve Transparentnosti Srbija za dostavljanje informacija od javnog značaja. Nakon što je Upravni sud pokrenuo postupak po ovoj tužbi, iz Vlade nam je stigao odgovor na jedan drugi zahtev, koji smo takođe podneli još u junu.

Tada smo od vladine Komisije za izbor direktora javnih preduzeća tražili informaciju u kojoj fazi se nalazi izbor direktora JP za koje su konkursi raspisani u junu i julu 2013. godine. Vlada nam je 10. novembra 2014. poslala odgovor da je direktor EPS-a izabran 2. oktobra, a da je imenovanje direktora ostalih preduzeća "u fazi izbornog postupka".
 
1
2
 
3
4