Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministar na otvaranju farme, a krivični postupak protiv vlasnika u toku

Datum kreiranja: nedelja, 04 januar 2015
zastava-srbijeMediji su nedavno preneli vest da je ministar privrede otvorio farmu svinja, ali se u toj vesti nije moglo pročitati da je reč o firmi u vlasništvu čoveka kome se sudi za zloupotrebe sa prometom nafte(http://goo.gl/7QOtoK).

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2007. godine podiglo optužnicu protiv grupe čiji je organizator bio Miša Stojanović (Miša Protekta), a jedan od članova takozvane „naftne mafije“ i Srđan Knežević. On je, prema optužnici zloupotrebio sužbeni položaj tako što je petrolej prodavao kao dizel D2. Na taj način se grupa oslobađala akciza, pa se na razlici u ceni pravila ogromna zarada. Prvostepenom presudom Knežević je osuđen na dve i po godine zatvora. Apelacioni sud je u junu 2014. ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje.

"Knez petrolom" i isporukama goriva na Kosovo se bavio Insajder (http://goo.gl/z97TWF), a danas se hvalospevi o toj firmi iz Batajnice mogu naći u tabloidima (http://goo.gl/6aO2ud). Sve je tu - humanitarni rad, zapošljavanje, razvoj...

A simpatičan je podatak da je te 2012. godine Knežević sa Goranom Perčevićem podelio nagradu Privredne komore Beograda za privrednika godine. Nekome je u međuvremenu podvučena crta ispod prve milijarde i postao je ugledni privrednik, a neko je uhapšeni tajkun. Kolo sreće. Jedino je ministar mogao da sačeka da sud i zvanično oslobodi Kneževića optužbi, pa da otvara sa njim i manifestaciju Radost Evrope, ako hoće.

Podrška ministra ovoj investiciji, pojavljivanjem na otvaranju farme (bez obzira na to ko je vlasnik) bila bi mnogo manje sporna kada bi postojali neki unapred predviđeni kriterijumi za ovakve događaje.
Na primer, Vlada bi mogla da donese i objavi interna pravila po kojima bi (ukoliko investitor to zatraži), kada je reč o investicijama koje donose npr. 100 novih radnih mesta ili npr. 1.000.000 evra ulaganja, bio prisutan ministar privrede ili resorni ministar za određenu oblast u zavisnosti od sektora u kojem je došlo do investicije (poljoprivreda, energetika...), da za veći nivo investicija na takve događaje dolazi potpredsednik Vlade, a iznad toga premijer.
Da se takođe utvrde pravila o tome ko iz Vlade učestvuje ako je projekat podržan državnim subvencijama. I naravno, da se ni jedna od tih poseta ne sme održati u doba izborne kampanje.