Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Skriveni "prijatelji grada"

Datum kreiranja: sreda, 14 januar 2015
doceknovegodineNSU nekoliko velikih gradova na trgovima se organizuje doček Srpske nove godine uz nastup poznatih muzičara. Normalno bi bilo da se ovakvi nastupi plaćaju iz budžeta i da o tome građani dobiju potpune informacije. Još bolje bi bilo kada bi građani imali mogućnost da se prethodno izjasne o tome za koje prioritete žele da se utroši novac koji izdvajaju iz poreza (javne rasprave, koje se trenutno uglavnom ne organizuju). Međutim, mnogo puta se dešavalo da lokalne samouprave uskraćuju informacije o ovim troškovima.

Kako pravila o budžetu i javnim nabavkama postaju preciznija i striktnija iz godine u godinu, tako se pojavljuju i novi načini da se procedure zaobiđu i i informacije prikriju. Tako se često kao modalitet javlja tvrdnja da su "nastupi besplatni" ili da će ih platiti neimenovani "prijatelji grada". Privatne firme mogu imati legitiman interes da sponzorišu nastupe poznatih pevača na gradskim trgovima, ali samo ako im to omogući priliku za reklamiranje - kroz postavljanje reklamnih panoa na mestu održavanja koncerta i slično. Takva se promocija očigledno ne može ostvariti ako "prijatelji grada" ostanu skriveni. Insistiranje na tajnosti prirodno rađa sumnju da će usluga koja se čini gradu biti naplaćena na neki drugi način - kroz neki ustupak prilikom dobijanja dozvola, subvenciju, javnu nabavku...

Sa zakonske strane, ukoliko postoji bilo kakav dokument u vezi sa ovakvim aranžmanima (ugovor o donaciji), koji podrazumeva učešće lokalne samouprave, on ne može ostati tajan - grad će biti dužan da ga dostavi na zahtev svakom tražiocu. Samo u slučajevima kada koncerte organizuju privatne firme, koje za tu svrhu dobijaju besplatno ili zakupljuju od grada prostor na korišćenje, njihovi finansijski aranžmani mogu biti predmet poslovne tajne.