Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ostavka predsednika Komisije za zaštitu prava- opterećenje ili pritisci?

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 jul 2015

sasa varinacDok "Blic" piše da je predsednik Republičke komisije za zaštitu prava (Saša Varinac) podneo ostavku zbog pritisaka kojima je bio izložen u vezi sa osporenim tenderima o kojima to telo rešava, sam predsednik Komisije to negira i navodi sledeće: "profesionalni napor je bio veći od moje sposobnosti da se sa istim suočim i izborim. Stalno uvećanje broja predmeta i kratki rokovi za odlučivanje o javnim nabavkama često veoma kompleksnim i vrednim me je dovelo do osećaja da više ne mogu da pružim dovoljno na ovoj funkciji i da je zbog organa kojim rukovodim, ali i zbog efikasnosti celokupnog sistema javnih nabavki u Republici Srbiji potrebno izabrati novog predsednika Republičke komisije."
 
Sve i da pritisci nisu bili uzrok ove ostavke, bilo bi krajnje neuverljivo negirati njihovo postojanje, s obzirom na vrednost sporova o kojima ova parasudska institucija (za oblast javnih nabavki i javno-privatnih partnerstava) odlučuje. Isto tako, ako razloge ostavke treba tražiti u opterećenju Komisije poslom, rešenje za taj problem se sigurno ne može pronaći u promeni predsednika Komisije.

Naime, nema sumnje da je Saša Varinac, kao višegodišnji predsednik ove komisije, jedan od pravnika koji imaju najviše iskustva u ovoj oblasti u Srbiji. To jest, ako on nije uspeo da se izbori sa trenutnim brojem predmeta, nema mnogo razloga da se veruje da bi neko drugi to mogao da učini. Zbog toga, rešenje za problem opterećenja očigledno nije personalne prirode, već ga treba tražiti u većim kapacitetima, boljoj organizaciji ili promeni zakonske procedure odlučivanja o zahtevima.
 
Šta god da je bio razlog ostavke, i kakve god probleme da ona krije ili otkriva, još veći je problem to što Odbor za finansije još uvek nije raspravljao o ovom pitanju. Ostavka je stigla do odbora pre više od deset dana. Treba podsetiti da je ovaj Odbor predlagao predsednika i članove Komisije, nakon sprovedenog javnog konkursa. Do sada mnogo puta iskazanu podršku radu Komisije, koja bi se ovde ogledala u brzom otklanjanju problema koji su uzrokovali ostavku predsednika, Odbor još uvek nije demonstrirao.

 

foto: www.mc.rs