Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ugovor je trebalo objaviti odmah

Datum kreiranja: ponedeljak, 21 septembar 2015

beograd na vodiProgramski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da je ugovor o projektu Beograd na vodi trebalo objaviit odmah po zaključivanju, a bitne elemente ugovora i pre nego što počne nadmetanje za odabir partnera iz privatngo sektora sa kojim će se sarađivati.

U odgovoru na pitanje novinara Tanjuga da prokomentariše "činjenicu da je ugovor stavljen javnosti na raspolaganje", Nenadić je ukazao da se, nažalost, u slučajevima poput Beograda na vodi, kada se ugovor zaključuje na osnovu međudržavnog sporazuma a ne domaćih zakona, ne postoji obaveza javnog nadmetanja niti objavljivanja ugovora, ali postojo obaveza da se oni dostave po zahtevu za pristup informacijama. Isto važi i za ugovore o zajedničkim ulaganjma koji su zaključeni pre 2011, kada je donet Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.


Upitan "da li je na ovaj način zadovoljen zahtev onih koji su tražili da se obelodani ovaj ugovor", programski direktor TS je podsetio da je objavljivanje ugovora bilo "mnogo puta ponovljeno obećanje predstavnika vlasti". "Ispunjenje tog obećanja je bilo odlagano uz navođenje razloga koji ne stoje. Od juče je jasno da je objavljivanje ugovora zavisilo od volje predstavnika naše vlade i firme iz UAE, a ne od ispunjenja raznih uslova za pravnosnažnost ugovora, kako je navođeno".

Nenadić je dodao da je "naravno važno što je ugovor objavljen", ali je dodao da "s obzirom na to da nije bilo nadmetanja i da je stoga ostalo nepoznato da li je bilo moguće zaključiti povoljniji ugovor, trebalo bi objaviti i analize koje pokazuju da li je ovaj aranžman isplativiji od alternativnih rešnja, ukoliko su uopšte analize rađene". 

Nenadić je, na pitanje, da li su elementi koje sadrži ugovor u skladu sa interesima Srbije odgovorio da je u interesu Srbije da kada daje u dugoročni zakup građevinsko zemljište zauzvrat dobije najbolju ponudu. Šta je najbolja ponuda može da pokaže samo tržišno nadmetanje. Možda bi delimično odgovor na to pitanje mogli da daju ljudi koji se bave investiranjem u nekretnine - da li bi pod uslovima iz ovog ugovora oni zaključili ugovor, odnosno, da li bi državi ponudili veći ili manji udeo od onog koji je ponudila firma Igl hils".