Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ima li išta novo u sus(j)edstvu?

Datum kreiranja: utorak, 17 novembar 2015

srbija hrvatska zastavePažnju javnosti i u Srbiji su privukli rezultati nedavnih izbora u Hrvatskoj. Neobično je to što je veliku moć dobila koalicija "most nezavisnih lista" od koje se očekuju dublje reforme. Da li takvim očekivanjima ima mesta i da li one mogu imati uticaja i na Srbiju?

Sudeći po onome što je objavljeno, za sada nema osnova da se očekuju veće promene u borbi protiv korupcije. Ona se pominje u programu ove koalicije na samo jednom mestu:

"Novi menadžment javnog sektora
Novi menadžment javnih poduzeća treba biti profesionalan i biran putem javnih natječaja. Plaće i bonusi trebaju biti vezani za uspješnost poslovanja posebno u djelatnostima koje imaju tržišnu konkurentnost.
Konačno pristupiti restrukturiranju zdravstvenog sustava i sustava javne uprave gdje su moguće značajne uštede.
Država svojim interesom treba upravljati putem nadzornih odbora a ne uprava.
Osnovati „bussines intelligence“ za javna poduzeća koji bi dodatno štitio sustav od korupcije i poticao novu etiku.
Povezati sve državne agencije i institute gdje je to moguće."

Kako se može videti, Srbija je u nečemu i ispred komšija iz EU - kod nas već postoji zakonska obaveza za izbor direktora javnih preduzeća na konkursima, kao i zakonski osnov da direktori dobijauju bonuse u slučaju uspešnog poslovanja. Međutim, izgleda da početnu zakonsku prednost nismo iskoristili - za veliku većinu republičkih JP, konkursi još nisu sprovedeni, a kriterijuma za stimulisanje uspešnih i odgovornost loših direktora još uvek nema.