Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Otvoreni podaci

Datum kreiranja: utorak, 01 mart 2016

ŠabićJedno od sredstava za bolju kontrolu vlasti, za koje se godinama zalažemo, a koje sve više postaje stvarnost, jeste i "otvorenost podataka" organa vlasti. Otvorenost o kojoj se ovde govori pre svega podrazumeva da podaci iz raznih baza podataka (registara, upisnika i slično) postaju dostupni tražiocima. Za razliku od koncepta gde su podaci iz tih baza i registara dostupni u formi izvoda, izveštaja i drugih dokumenata koje sam organ vlasti sačini, suština "otvorenih podataka" leži u mogućnosti da zainteresovani čitalac sam pretraži podatke i formira listu koja mu je potrebna. To je i dobar način da se prevaziđu neki od poznatih izgovora za skrivanje informacija, kao što su, na primer, situacije kada organ tvrdi da "ne poseduje traženi podatak", samo zato što nikada nije kreiran dokument po kriterijumima koji zanimaju podnosioca zahteva, ili situacije kada tražilac informacija, suočen sa odgovorom iz prethodnog slučaja, zatraži kopiju cele baze pa dobije odgovor da "zloupotrebljava pravo" zato što je traženje prekomerno.

Kao i u drugim slučajevima, da li će koncept "otvorenih podataka" zaživeti i koliko brzo, zavisi od toga koliko će brzo "otvoreni podaci" postati zakonska obaveza, ali i od efikasnosti nadzora te obaveze. Naravno, čitava stvar bi mogla da se razvija i brže ukoliko postoji "politička volja", bilo da je ona plod iskrenih namera, pritiska građana ili ubiranja političkih poena. Za sada, kao što je očekivano, među državnim organima prednjači Poverenik za informacije od javnog značaja (i zaštitu podatka o ličnosti), koji je predstavio nekoliko bitnih registara u mašinski čitljivom obliku. Ova novina je predstavljena na konferenciji 29. februara

Edukacioni centar, u saradnji sa Poverenikom, uradio je vizuelizaciju pojedinih baza podataka kako bi građani, kao i svi drugi potencijalni korisnici, bolje razumeli informacije u posedu Poverenika.

Na veb adresama Poverenika otvorenipodaci.poverenik.rs i data.poverenik.rs trenutno je "otvoreno" 13 skupova podataka: katalog organa javne vlasti, žalbe iz oblasti prava na pristup informacijama, tužbe protiv Poverenika iz oblasti slobodnog pristupa informacijama, predlozi za izvršenje rešenja iz oblasti slobodnog pristupa, postupanje Poverenika po predstavkama, postupanje Poverenika po prosleđenom zahtevu, mere za unapređivanje javnosti rada, zahtevi za pristup informacijama podneti Provereniku, centralni registar - zaštita podataka o ličnosti, zahtev za promene u Centralnom registru, žalbe iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, mišljenja iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Na veb sajtu su i vizuelizacije zasnovane na otvorenim podacima Kataloga organa javne vlasti i žalbi iz oblasti prava na pristup informacijama i zaštite podataka o ličnosti.

 

foto: www.mc.rs