Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Građanin posmatrač izbora

Datum kreiranja: utorak, 29 mart 2016

posmatracAndroid aplikacija "Posmatrač Izbora!" putem koje će preko svojih mobilnih telefona građani moći da se uključe u praćenje regularnosti predizborne kampanje i kontrolu trošenja novca, kao i da prijave zloupotrebe, predstavljena je u ponedeljak u Medija centru.

Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih rekao je da je zadatak aplikacije da se građani što lakše i u što većoj meri uključe u praćenje izbornog procesa i aktivnosti političara, "kako bi kampanja bila što transparentnija".

"Softver je najbolji način da se što veći broj građana uključi u praćenje izbora", poručio je Đekić, ocenjujući da će političari zbog toga više voditi računa prilikom prijavljivanja troškova kampanje u finanijskim izveštajima.

Kako je objasnio, cilj aplikacije je da se "mapira" aktivnost političara tokom izborne kampanje i da se uporedi sa finansijskim izveštajima koje posle stranke predaju.

Aplikacija je najjednostaviniji način da se veliki broj građana uključi u u nadzor, od plakatiranja na zabranjenim mestima do zloupotreba.  Đekić je rekao da će se, po prijavi građana, sve uočene nepravilnosti automatski prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata. 

Android aplikacija "Posmatrač Izbora", čiju izradu je podržalo 30 NVO preuzima se besplatno sa "Google Store" i omogućava svakom građaninu da na jednostavan način kontroliše sve što rade stranke i političari u njihovom okruženju. 

Pokretanjem aplikacije građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na server. Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Srbije i dostupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs 

Direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da će NVO posebno pratiti spornu "funkcionersku kampanju". 

"Tačno je da postoje zloupotrebe javnih resursa, koje su lako vidljive, kad ministar dođe službenim autom na partijski miting, ali mnogo skuplja je činjenica da se u kampanji organizuje događaj, koji navodno predstavlja redovni posao javnog funkcionera", rekao je on. 

To je nešto što je fini oblik zloupotrebe javnih resursa, jer tih minut, dva u centralnom dnevniku sigurno vredi mnogo više nego nekoliko sati reklamiranja plaćenim oglasom, ukazao je Nenadić. On je predočio da je to još u sivoj zoni i da je važno da se ta stvar u ovom monitoringu pokrene s mrtve tačke da bi se došlo možda do promena zakona.

Sumirajući utiske monitoringa izbornih kampanja 2012. i 2014. godineNenadić je rekao je da je dobro da ima što više posmatrača izbora, jer se pokazalo i da državni organi čiji je to zadatak ne mogu baš sve da isprate.

Kaže da u društvu postoji uvreženo mišljenje da je finansiranje politickih aktivnosti uvek povezano sa nekom zloupotrebom, pa je zato veoma važno da se prati šta stranke rade u kampanji.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija rekao je da je aplikacija važan iskorak u praćenju izbora, jer se putem nje građani uključuju u predizbornu kampanju na drugačiji način, te da će svako ko ima mobilni telefon moći da bude posmatrač izbora.

"Na ovaj način građani dobijaju drugačiju ulogu u praćenju izbora i od samog početka građani se pitaju i mogu nešto da pokažu", rekao je on.

mc posmatrac izbora