Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Saopštenje 23.04.08

Transparentnost – Srbija u želji da doprinese konkretizaciji diskusije o borbi protiv korupcije tokom predizborne kampanje, kao i uspešnom nastavku antikorupcijskih reformi u Srbiji uputila je juče političkim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima pismo sa predlozima aktivnosti u 20 tačaka. Kopija pisma se nalazi u prilogu.

nova skupstina i vlada i borba protiv korupcije pismo za stranke cir.doc

Transparentnost – Srbija

Informativna služba

 

Beograd, 23. April 2008.

Reakcije iz stranaka na inicijativu TS od 23.04.2008 www.portalargus.org

 

Svaka partija ima svoj program borbe protiv korupcije

Beograd, 14:37, 29. april 2008. Beta

Borba protiv korupcije u žiži je kampanja svih stranaka koje učestvuju u izbornoj trci, ali tek mali broj partija želi da svoje programe proširi sugestijama organizacije "Transparentnost Srbija", koje sadrže konkretne mere za borbu protiv te društvene pojave.

Transparentnost Srbija je svim strankama uputila predlog od 20 tačaka za buduće delovanje u oblasti borbe protiv korupcije, ali za sada samo Koalicija "Za evropsku Srbiju" i koalicija Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS) tvrde da su spremne da prihvate sugestije.

Portparolka Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan rekla je agenciji Beta da je koalicija "Za evropsku Srbiju" apsolutno posvećena borbi protiv korupcije i da je već izašla sa planom koji podrazumeva oštre mere protiv te pojave.

Ona je podsetila da je ta koalicija predložila intenzivnu kontrolu imovine političara i oštre mere protiv onih koji su imovinu stekli kriminalom i korupcijom.

"Prihvatamo preporuke Saveta Evrope i Greka u vezi sa borbom protiv korupcije. Spremni smo i da razmatramo sve sugestije drugih organizacija, a jedna od njih je i Transparentnost Srbija. Cilj nam je da povedemo oštru borbu protiv korupcije", istakla je Trivan.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović rekao je da radikali imaju svoj program borbe protiv korupcije i da ih apsolutno ne zanima šta predlaže "Transparentnost Srbija".

"Da bi 'Transparentnost Srbija' uopšte imala bilo kakav kredibilitet, mora da pokaže svoje izvore finansiranja. Oni služe stranim interesima i nemaju pravo nikome ništa da upućuju", kategoričan je Todorović.

Dodao je da radikale zanima samo da se "uspostavi red u državi", a to se, kako tvrdi, posebno odnosi na nevladine organizacije koje rade protiv interesa države.

Predstavnica koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija (DŠ - NS) Dubravka Filipovski rekla je da predlog "Transparentnosti Srbija" za borbu protiv korupcije ponajmanje treba da se upućuje toj koaliciji.

Ona je objasnila da je koalicija DŠ - NS od 2004. godine vodila Ministarstvo unutrašnjih poslova i da je do danas "učinila najviše na suzbijanju kriminala i korupcije".

"Policija je otkrivala jednu po jednu mafiju za koje se nije znalo ni da postoje. Nema razloga da bilo šta menjamo u našem programu, već treba da nastavimo da radimo po oprobanim principima", istakla je Filipovski.

Član Predsedništva Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da je borba protiv korupcije noseća tema u kampanji LDP-a.

"Suština naše borbe je razbijanje monopola i departizacija države", kazao je Ostojić.

On je rekao da još nije video predlog organizacije "Transparentnosti Srbija" o borbi protiv korupcije, ali je naveo da će LDP rado prihvatiti sugestije ako one podrazumevaju, na primer, da partije ne mogu određivati direktore javnih preduzeća u Srbiji.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da bi o predlogu organizacije "Transparentnost Srbija" trebalo govoriti posle izbora.

Ipak, Dačić tvrdi da socijalisti nemaju ništa protiv da prihvate sugestije te organizacije.

"Sve u vezi sa borbom protiv korupcije što predstavlja praksu koja postoji svuda u svetu je prihvatljivo za nas", kazao je lider socijalista i nosilac liste koalicije SPS-PUPS-JS.

U predlogu "Transparentnosti Srbija" se, između ostalog, pominje izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka uz zadržavanje svih bitnih antikorupcijskih odredaba tog zakona, smanjivanje broja funkcionerskih položaja u javnim preduzećima, javnost podataka o raspolaganju državnom imovinom i korišćenju budžetskih sredstava, stvaranje preduslova za reformu sudstva, poboljšanje rada unutrašnjih kontrola i drugo.