Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nove šanse za efikasnije otkrivanje korupcije

Saopštenje za javnost:

 

 

Transparentnost Srbija pozdravlja nedavne izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala koje su na snazi od 11. septembra ove godine, zato što nova rešenja povećavaju šanse za krivično gonjenje slučajeva korupcije na visokom nivou. Naime, na osnovu ovih izmena, gonjenje za korupcionaška krivična dela u koja su neposredno umešani ministri, članovi rukovodstva javnih preduzeća, sudije, tužioci i drugi funkcioneri koje biraju Skupština i Vlada, preuzima Tužilaštvo za organizovani kriminal. U ovim slučajevima korupcije sada je moguće primeniti posebne istražne tehnike kakve se koriste radi otkrivanja organizovanih kriminalnih grupa.

 

Valja međutim ukazati i na neke propuste zakonodavca. U krug funkcionera čija eventualna korupcija ne podleže posebnom režimu istrage nisu uvršteni neki koji raspolažu značajnim resursima ili diskrecionim ovlašćenjima, poput direktora zdravstvenih i penzionih fondova, pokrajinskih sekretara, gradonačelnika, direktora pokrajinskih i gradskih javnih preduzeća. Na spisku nema ni funkcionera koji uživaju visok stepen imuniteta (predsednik Republike, narodni poslanici). Sa spiska su izostala i neka krivična dela koja su se tamo mogla naći, poput podnošenja lažnih podataka o imovini funkcionera.

 

I pored pomenutih nedostataka, usvajanjem ovih izmena zakona otklanja se jedan od izgovora za dosadašnji slab učinak u borbi protiv korupcije na visokim nivoima vlasti. Najbolji test spremnosti da se zakon primeni u praksi biće postupanje Tužilaštva povodom mnogobrojnih sumnji u funkcionerske zloupotrebe o kojima su pisali mediji ali su ostale bez reakcije državnih organa.

 

 

 

 

 

 

 

Transparentnost – Srbija

Beograd, 30. septembar 2009