Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Antikorupcijsko savetovalište u Bečeju

Transparentnost Srbija predstavila je 17. marta u Bečeju rad Antikorupcijskog savetovališta

Jedan od razloga što borba protiv korupcije ne daje, za sada, očekivane rezultate leži u činjenici da mnogi građani, koji se sa ovom pojavom suočavaju, ne poznaju u dovoljnoj meri raspoložive pravne mogućnosti ili, pak, nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju. Polazeći od toga u Bečeju su Transparentnost Srbija i Bečejsko udruženje mladih otvorili Antikorupcijsko savetovalište.

Svake srede od 14 do 20 sati u prostoriji Opšteg udruženja preduzetnika, Zoltana Čuke 4, bićemo na usluzi onima koji smatraju da su na bilo koji način pogođeni korupcijom. Nije na odmet dodati da je pravna pomoć građanima koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji imaju saznanja za koruptivna ponašanja besplatna rekao je u ime Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić.

becej alacProgramski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić pojasnio je da su istraživanja pokazala da su sve institucije pogođene korupcijom i da se malo odmaklo u razrešenju ove problematike. Druga strana priče su istraživanja koja se bave stvarnim iskustvima i dolazi se do podatka da se procenat onih koji su podmićivali kreće između 10 i 20 odsto. Glavni cilj rada Antikorupcijskog savetovališta jeste da poveća učešće građana u borbi protiv korupcije, čime će se povećati broj prijavljenih i kasnije broj rešenih slučajeva korupcije, naglasio je Nemanja Nenadić.

Način rada Antikorupcijskog savetovališta predstavio je saradnik Transparentnost Srbija Rade Đurić i tom prilikom podsetio da je ova aktivnost krenula 2006. godine u Srbiji, kadaje pokrenuto 145 slučajeva i svake godine je broj rastao, da bi lane dostigao cifru od 921 slučaja.

Cilj nam je da animiramo građane da, eventualno, sami vode svoje postupke uz neku vrstu pravne pomoći, odnosno asistencije, i da ih podržimo da do kraja istraju u postupcima koje vode, a ne da se sve svede na prijavljivanje određenog slučaja. Mi smo tu da pomognemo u individualnom slučaju i sa druge strane da izvršimo neku vrstu pritiska i kontrole same institucije koja bi trebalo da obavlja svoj posao. Naravno ako je evidentno postojanje slučaja korupcije dodao je Rade Đurić.

O dosadašnjim iskustvima i budućim koracima Antikorupcijskog savetovališta govorila je advokat Kristina Glavordanov, koja je član Nadzornog odbora BUM i sertifikovana službenica za javne nabavke, čiji su slučajevi, posmatrano po sektorima, ubedljivo vodeći.

bAlac

 

List Dnevnik donosi tekst Vlastimira Jankova o savetovalištu, pod naslovom Na usluzi malom čoveku

Foto: http://www.dnevnik.rs/vojvodina/antikorupcijsko-savetovaliste-u-beceju