Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Potisnuta borba protiv korupcije

Saopštenje za javnost

 

 

 

 

 

Potisnuta borba protiv korupcije

 

 

 

 

 

Transparentnost Srbija izražava duboko žaljenje zbog toga što su narodni poslanici prihvatili amandman poslanika Vladana Batića i izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućili pojedinim političarima da do kraja mandata ostanu na više funkcija.

 

 

 

Komparativno posmatrano, kumulacija funkcija se izbegava, kako zbog lošeg uticaja na efikasnost rada, tako i zbog povećanja mogućnosti da dođe do korupcije. Transparentnost Srbija ocenjuje da je glavna opasnost upravo usvojene odluke Narodne skupštine u tome što ona predstavlja snažnu poruku da vlast nije spremna, uprkos upornim uveravanjima, da obezbedi dosledno sprovođenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije iz 2008.

 

 

 

Ova odluka ukazuje da je želja da se zaštite lični i partijski interesi nažalost prevagnula nad svešću da politika borbe protiv korupcije može biti uspešna jedino ako se vodi dosledno, a ne kroz pravljenje izuzetaka u antikorupcijskim propisima. Prema shvatanju Transparentnosti Srbija, naročito zabrinjava to što su narodni poslanici jučerašnjim glasanjem zauzeli stav koji je direktno suprotan, kako dominantnom stavu javnosti po ovom pitanju, iskazanom tokom višemesečne rasprave u medijima, tako i mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije.

 

 

 

 

 

 

 

Transparentnost – Srbija

 

 

 

Beograd, 29. jula 2010.