Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Dopis nedeljniku Vreme

NP Vreme doo

Kosovska 17

Beograd

Odgovorni urednik nedeljnika Vreme: 
Filip Švarm

 

            Poštovani gospodine Švarm,

               obraćam Vam se kao odgovornom uredniku, a istovremeno i kao autoru teksta "Predsedniče, šta smo to uradili od Srbije", koji je objavljen na 7. stranici nedeljnika "Vreme" od 24. decembra 2020.

U tekstu se komentariše gostovanje i "inicijativa" g. Marija Spasića (pogrešno nazvanog Simić, ali je iz teksta jasno da je reč o g. Spasiću) za kriminalizaciju onespokojavanja članova porodica funkcionera.

Reč je o "inicijativi" čoveka koji je, koliko smo upoznati, "generalni sekretar" organizacije registrovane pod eklektičkim nazivom Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost". U tekstu se međutim navodi da je Spasić (Simić) "predstavnik fantomske vladine nevladine organizacije "Transparentnost".

S obzirom na to da je “Transparentnost” već 18 godina uobičajeni skraćeni naziv za našu organizaciju, koji se koristi i u brojnim tekstovima nedeljnika Vreme, s razlogom se može očekivati da su čitaoci Vremena, odnosno Vašeg teksta, bili zbunjeni i kvalifikacijom organizacije Transparentnost i, ukoliko su propustili da se informišu o aktivnostima g. Spasića, inicijativom.

Sigurni smo da Vam je poznato da je “Savet za monitoring …” pravno lice koje nema, niti je ikada imalo veze sa organizacijom “Transparentnost Srbija”. Organizacija Transparentnost Srbija postoji od 2002. godine i članica je globalne antikorupcijske organizacije Transparency International. Organizacija g. Spasića je registrovana pod nazivom koji unosi zabunu u javnosti zbog sličnosti sa nazivom Saveta za borbu protiv korupcije i naše organizacije, u vreme kada je zakon to omogućavao. Po odredbama aktuelnog Zakona o udruženjima naziv udruženja ne sme da bude zamenljiv sa nazivom drugog udruženja niti da izaziva zabunu o udruženju, njegovim ciljevima ili u pogledu toga o kakvoj se vrsti pravnog lica radi..

Proteklih godina u medijima je povremeno g. Spasić predstavljan kao generalni sekretar Transparentnosti, što je izazivalo zabunu i na šta smo ukazivali. Zbog toga, mediji koji prenose njegove izjave, kada ne žele da njihovi čitaoci budu dovedeni u zabludu, najčešće koriste puni naziv i prateću odrednicu, npr: “Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparetnost (iz Trstenika)” ili skraćeni naziv "Savet za monitoring".

S obzirom na sve navedeno, a radi dobrobiti g. Spasića, naše organizacija, a pre svih, čitalaca Vremena predlažemo da u narednom broju nedeljnika objavite ispravku:

Povodom navoda u tekstu "Predsedniče, šta smo to uradili od Srbije", u kome se pominje inicijativa Marija Simića (iz teksta se vidi da je reč o Mariju Spasiću) "predstavnika fantomske vladine nevladine organizacije 'Transparentnost'", organizacija Transparentnost Srbija obaveštava javnost: .

Mario Spasić nema veze sa organizacijom Transparentnost Srbija, koja je deo međunarodne mreže Transparency International, i koja u Srbiji deluje od 2002. godine, a najčešće se pominje pod skraćenim nazivom "Transparentnost".

NVO iz Trstenika, čiji je osnivač g. Spasić, zove se Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost i registrovana je 2005. godine pre nego što je novim zakonom zabranjeno registrovati udružernje pod nazivom koji je "zamenljiv sa nazivom drugog udruženja" ili "izaziva zabunu o udruženju".

Unapred zahvalani, s poštovanjem,

za Transparentnost Srbija

Zlatko Minić

Beograd, 24. decembra 2018.