Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Hitnost na uštrb kvaliteta

Saopštenje za javnost

Hitnost na uštrb kvaliteta

 

 

Transparentnost – Srbija ukazuje na lošu praksu postupanja Vlade i Narodne skupštine kod usvajanja zakona. Mnogi značajni predlozi zakona koje Vlada dostavlja Skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri dostupni su javnosti svega nekoliko dana pre nego što počne sednica na kojoj se o njima raspravlja. Budući da je početak sednice ujedno i rok do kada se mogu podnositi amandmani, ovakva praksa praktično onemogućava građane koji bi želeli da preko narodnih poslanika utiču na sadržinu zakonskih rešenja da to i učine. Iz istog razloga, takvo postupanje smanjuje šanse da se greške izvršne vlasti isprave delovanjem nezavisnih kontrolnih institucija i parlamentarne opozicije.

 

Poslednji primer ove loše prakse je stavljanje na dnevni red sednice koja je počela u ponedeljak 7. juna Predloga zakona o elektronskim komunikacijama, izmena Zakona o visokom obrazovanju, izmena Zakona o Narodnoj banci (predlog NBS) i Zakona o sudskim veštacima, iako su neki od tih predloga objavljeni 31. maja, a drugi tek u četvrtak, 3. juna popodne. Reakcije Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u vezi sa pojedinim rešenjima Predloga zakona o elektronskim komunikacijama ubedljivo ukazuju na to da je potrebno ostaviti više vremena za razmatranje ovako ozbiljnih predloga. Slična potreba je naročito prisutna kada se zakonska rešenja bitno menjaju nakon javne rasprave o nacrtima zakona ili kada se javna rasprava uopšte ne organizuje.

 

Transparentnost – Srbija smatra da ma koliko da je Srbiji potrebno brzo donošenje zakona, već se mnogo puta pokazalo da hitnost često ide na uštrb kvaliteta i donosi više štete nego koristi, ili zato što se takve odredbe uspešno osporavaju pred Ustavnim sudom ili donose nesavladive probleme u primeni ili izazivaju kritičke reakcije evropskih institucija.

 

 

Transparentnost – Srbija

 

Beograd, 9. jun 2010.