Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Pravo na pristup informacijama i njegova zaštita pred Upravnim sudom (Beograd)

Transparentnost Srbija organizovala je drugu fokus grupu za organizacije civilnog društva u okviru projekta "Jačanje uloge Upravnog suda u borbi protiv korupcije".

Projekat ima za cilj jačanje odgovornosti vlasti i unapređenje okruženja za rad nezavisnih tela kroz podršku Upravnom sudu u poboljšanju transparentnosti rada, kao i građanima i organizacijama civilnog društva sa ciljem boljeg prepoznavanja uloge Upravnog suda u primeni antikorupcijskog zakonodavstva. 

Upravni sud ima značajnu ulogu u primeni nekoliko antikorupcijskih propisa. U vezi sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Upravni sud je organ kojem se tražioci informacija obraćaju u dve situacije. Oni to mogu učiniti kada im informaciju uskrati Narodne skupština, predsednik Republike, Vlada Republike Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Ustavni sud i Republički javni tužilac, jer tada ne mogu izjaviti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, već jedino pokrenuti upravni spor. Druga moguća situacija je ona kada tražioci nisu zadovoljni rešenjem Poverenika po žalbi, pa protiv te odluke pokreću upravni spor.

Na fokus grupi, organizovanoj u prostorijama Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD (KC Grad), 21. januara od 11 do 13.30 predstavljeni su propisi i praksa, iskustva TS, razgovarano je o iskustvima i problemima sa kojima su se susretali predstavnici OCD, a učesnici su dobili materijal o pravu na pristup informacijama i njegovoj zaštiti pred Upravnim sudom.