Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Debata o oglašavanju institucija javnog sektora.

Transparentnost Srbija u petak, 15. septembra 2017, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Medija centra (Terazije 3), organizuje debatu na temu oglašavanja institucija javnog sektora.

Državno oglašavanje nije u potpunosti regulisano. Zakon o javnom informisanju i medijima, kao ni drugi medijski zakoni iz 2014. se ne bave ovim pitanjima, a Zakon o oglašavanju iz 2016, kao i njegov prethodnik iz 2005, fokusirani su na komercijalno oglašavanje. Zakon o javnim nabavkama na nepotun i nedosledan način uređuje oglašavanje u medijima.U praksi su, međutim, uočeni brojni primeri oglašavanja institucija javnog sektora (državni organi, lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove...) koji predstavljaju rasipanje novca građana, jer se plaća za objavljivanje informacija od opšteg interesa, koje bi mediji i inače preneli, zato što se plaća reklama koja je nepotrebna, jer ne postoji konkurencija ili je oglas usmeren ka publici koja je nezainteresovana da primi poruku.

Naša je želja da podstaknemo debatu o zakonskom regulisanju državnog oglašavanja i da utvrdimo najvažnija pitanja koja je potrebno regulisatii moguće načine da se to učini. S obzirom na to da je u toku izrada nove Medijske strategije i izmena Zakona o javnim nabavkama, i da su ova pitanja bitna i sa stanovišta pregovora Srbije sa EU, postoji realna prilika da se propisi unaprede već tokom ove godine.

U prilogu je, kao naš doprinos temi i polazne osnove za debatu, sažetak razmatranja TS na ovu temu (Začarani krug oglašavanja javnog sektora - davno poznati problemi i neznano vreme rešavanja).

Moderator debate, koja će trajati do najduže do 14.00 časova biće Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija. Debata će se voditi na srpskom jeziku i biće organizovano audio i video snimanje. Učesnici debate će dobiti odštampane materijale.

Ujedno koristimo priliku da vas informišemo da ćemo neposredno pre početka ove debate, 15. septembra u 11 sati, u istim prostorijama (Medija centar, Terazije 3, velika sala na drugom spratu) organizovati konferenciju za novinare na kojoj ćemo predstaviti naše istraživanje "Politički uticaj na javna preduzeća i medije". Pozivamo vas da prisustvujete i ovoj konferenciji.

Molimo da učešće prijavite Miši Bojović,na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..