Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Šta treba da se promeni u pristupu reformama u poglavljima 23 i 24 nakon objavljivanja Strategije proširenja?

Objavljivanjem Strategije proširenja, EU je najavila moguć datum članstva Srbije u EU, kao i niz novih inicijativa za unapređenje vladavine prava i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Pored toga, Vlada Srbije je usvojila novi plan usaglašavanja zakonodavstva sa EU i najavila reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Glavno pitanje koje koalicija prEUgovor postavlja na ovom događaju jeste da li će predložene izmene suštinski unaprediti vladavinu prava ili je potrebno postojeći pristup pregovorima u ovoj oblasti dopuniti.

U Medija centru, sala na I spratu, 13. aprila 2018. u 12h koalicija prEUgovor predstaviće ocenu pristupa EU i Vlade Srbije reformama u oblasti vladavine prava i način da se pregovori iskoriste za suštinske reforme u Srbiji.

Predlozi koalicije su zasnovani na uvidima stečenim kroz praćenje reformi u oblastima pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24) u okviru pristupnih pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a koji će biti predstavljeni u okviru polugodišnjeg izveštaja - Alarm. 

Ovaj događaj prethodi objavljivanju Izveštaja EK o napretku Srbije u pristupanju koji će izaći 17. aprila, te predstavlja jedinstvenu priliku za zainteresovanu javnost u Srbiji da upozna nezavisnu procenu stanja u oblasti vladavine prava.

Na konferenciji će govoriti: 

  • Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Zlatko Minić, Transparentnost Srbija
  • Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije
  • Miroslava Jelačić-Kojić, Grupa 484
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar

Diskusiju moderira: 

  • Milan Aleksić, Centar za primenjene evropske studije

    Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

    Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS). Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.

preugovor logo