Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nezakonito pretfinansiranje filma iz gradskog budžeta

Datum kreiranja: nedelja, 15 jul 2018

lazristovskiFinansiranje izrade filma iz budžeta Grada Čačka, kroz transfer novca školama radi kupovine ulaznica u pretprodaji, nije zakonito.

Iz budžetske rezerve ovog grada su izdvojena sredstva radi finansiranja novog filma Laze Ristovskog. Gradonačelnik Milun Todorović rekao je za "Danas" da je reč o ostvarenju od nacionalnog značaja, kao i da su na ovaj način nabavljene karte po nižoj ceni, jer će u prodaji umesto 200, koštati 350 dinara. Karte su, inače, kupljene za učenike jedne osnovne i jedne srednje škole. Todorović je istakao da je Gradsko veće prihvatilo predlog producentske kuće Lazara Ristovskog „Zillion film“, uz konsultacije sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Čačka, da učestvuje u pretfinansiranju ovog filma.

S druge strane, ova odluka se povezuje sa činjenicom da je popularni glumac i reditelj dao otvorenu podršku Aleksandru Vučiću u predsedničkoj kampanji, "držeći vatrene govore na njegovim skupovima".

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da lokalna samouprava može da pomaže i đake i kulturu, ali to ne može da čini na ovaj način.

– Finansiranje projekata kulture se vrši na osnovu konkursa, čije se sprovođenje ovde ne pominje, dok bi na kupovinu ulaznica od strane škola morao da se primeni pregovarački postupak javne nabavke, budući da je vrednost preko 500.000 dinara. To ovde očigledno nije učinjeno jer je cena, koja bi trebalo da bude predmet pregovaranja, već utvrđena. Zbog toga mislim da ova odluka čačanskog gradskog veća nije zasnovana na zakonu i da škole koje dobiju ove transfere nemaju pravni osnov da ih uplate za „pretkupovinu ulaznica“ – ističe Nenačić. On dodaje da postoji i pitanje da li škole uopšte mogu na ovaj način da vrše nabavke, budući da film još uvek ne postoji, pa nije moguće da se nadležni iz školskog sistema uvere da li je pogodan za prikazivanje maloletnicima i da li će doprineti njihovom obrazovanju i vaspitanju, „a ne vidim šta bi drugo moglo biti valjan razlog da škola kupuje ulaznice za bilo koju filmsku predstavu“.