Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Građani su shvatili da političari troše njihove pare, a da oni tu ništa ne mogu

Datum kreiranja: nedelja, 16 jun 2019

dinariTransparentnost javnih finansija u Srbiji je loša, partije na vlasti su zatvorene i nedostupne medijima i organizacijama civilnog društva, a građani, iako znaju da je reč o trošenju njihovog novca, smatraju da na to nemaju nikakav uticaj, ocenili su učesnici tribine o transparentnosti javnih finansija koja je organizovana u Beogradu.

Iako je Srbija donela zakone iz kojih proizilaze obaveze za sve one koji prave i troše budžet, a internet je doprineo tome da je teže naći izgovor zašto se neki podatak ne dostavlja javnosti, stvari i dalje ne stoje dobro, navodi programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.
 
"Sami ti zakoni se ne poštuju, najpre ih ne poštuje Ministarstvo finansija", rekao je Nenadić i dodao da već duže vreme ne postoje podaci o izvršenju budžeta, te da za to ne postoji razumno objašnjenje.
 
Nenadić je rekao da se već duži niz godina o izvršenju državnog budžeta ne raspravlja u parlamentu kao i da je od 2014. godine napravljen dodatni korak nazad, jer Vlada Srbije Skupštini više ne dostavlja završni račun pa parlament, i ako bi hteo, ne može da raspravlja o tome.
 
Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ukazao je da su lokalni budžeti mali i da fiskalna moć ostaje centralizovana. Za razliku od Evropske unije, gde 33 odsto javnih prihoda ide na lokalne samouprave, u Srbiji je to od 12 do 16 posto. Dodaje da je vlast zatvorena prema javnosti i da, kada god se zatraži neki podatak koji može biti problematičan, komunikacija prestaje.
 
"Građani jesu shvatili da su to njihove pare, ali da oni tu ništa ne mogu. Poruka političke zajednice je – vaše su pare, ali mi ćemo sa njima da radimo šta god hoćemo i vi ništa ne možete povodom toga", kaže Jovanović.