Business Joomla Themes by Justhost Reviews

TS uputila predlog zaključka o izveštaju Poverenika

Datum kreiranja: ponedeljak, 17 jun 2019

skupstina srbije unutraTransparentnost Srbija dostavila je skupštinskom Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predlog zaključka povodom razmatranja izveštaja Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Odbor bi na sednici 17. juna trebalo da razmatra izveštaj Poverenika o sprovođenju dva zakona u njegovoj nadležnosti, kao i godišnje izveštaje Ombudsmana i Agencije za borbu protiv korupcije. Prethodnih godina ovi izveštaji nsiu razmatrani ili su razmatrani sa velikim zakašnjenjem na sednicam anadležnih odbora, a parlament ih u plenumu nije razmatrao od 2014. godine.

Sednica Odbora za pravosuđe zakazana je dve nedelje nakon objavljivanja izveštaja Evropske komisije u kojem je, pored ostalog, ponovo ukazano na ovu i niz drugih loših praksi parlamenta.

Transparentnost je predložila da se u predlogu zaključka (koji potom treba da usvoji parlament u plenumu) konstatuje da i pored ranijih zaključaka Narodne skupštine još uvek nije unapređen Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da parlament pozove Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da što pre otvori javnu raspravu, uzimajući u obzir preporuke organizacije SIGMA i predloge iznete tokom javne rasprave iz 2018. godine.

U predlogu se pozivaju svi predlagače zakona i drugih propisa da vode računa o tome da se odredbama drugih propisa ne naruše rešenja iz zakona koji uređuju pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a Vladu da što pre predloži odgovarajuće izmene i dopune zakona u vezi sa kojima su već uočene najkrupnije smetnje za ostvarivanje prava građana (čl. 102. Zakona o odbrani, i čl. 45. Zakona o zaštiti konkurencije).

Narodna skupština bi, ukoliko se usvoji predlog TS, pozvala i Vladu Srbije da obezbedi izvršenje 238 konačnih, obavezujućih i izvršnih rešenja Poverenika i ujedno je obavezala da, u roku od šest meseci, podnese Narodnoj skupštini izveštaj o sprovođenju zaključaka, a u roku od 15 dana izveštaj o sprovođenju zaključaka RS broj 42 i 43, od 5. juna 2014.

Ceo tekst predloga možete preuzeti sa sajta TS: http://transparentnost.org.rs/index.php/sr/inicijative-i-analize-ts