Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Učiniti javnu raspravu zaista javnom

Datum kreiranja: četvrtak, 17 oktobar 2019

jr tri zakonaTransparentnost Srbija smatra da je neprimereno što resorna ministarstva i vladina radna grupa za unapređenje izbornog procesa nisu učinile napore da javnoj raspravi o izmenama tri zakona prisustvuje širi krug zainteresovanih udeonika, a posebno mediji.

Javna rasprava o izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv koirupcije, o javnim preduzećima i o finansiranju političkih aktivnosti oglašena je na sajtovima ministarstava pravde, privrede i finansija, a u programu rasprave nije bilo naznačeno gde će se okrugli sto, zakazan za 16. oktobar održati.

Obaveštenje o javnoj raspravi objavljeno je na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom dva dana predokrugli sto, takođe bez mesta održavanja. Tako su se na raspravi, u Paalti Srbija, pojavile samo tri nevladine organizacije koje su pozive dobile direktno od radne grupe - CESID, CRTA i TS. Na raspravi nije bilo predstavnika medija, koji nisu pozvani na ovaj događaj na način na koji to državni organi redovno čine.

Ovakav način organizovanja skupa posebno čudi ako se ima u vidu da je Vlada u saopštenju izdatom nakon okruglog stola navela da je "javna rasprava pokrenuta sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva".

Na samom skupu, inače, nije pokazana otvorenost za bilo kakve predloge organizacija civilnog društva, koji su izlazile iz okvira onoga što je vladina radna grupa formulisala kao predlog. U vezi sa regulisanjem funkcionerske kampanje, čak je eksplicitno navedeno da to pitanje neće biti obuhvaćeno ovim paketom izmena zakona.

S druge strane, u saopštenju sa skupa navodi se da će "mišljenja, koja su izneta tokom današnje javne rasprave, biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi, koja će biti održana u narednom periodu". TS stoga sa nestrpljenjem očekuje sledeću javnu raspravu, u nadi da će Vlada učiniti sve da se proširi krug učesnika i da njen tok direktno, a ne putem saopštenja ili izjava, isprate i novinari.

 

foto: https://www.srbija.gov.rs/vest/419079/odrzana-prva-javna-rasprava-o-izmenama-zakona-u-cilju-unapredjenja-izbornog-procesa.php Screenshot