Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izjava o davanjima za sportske klubove – priznanje zloupotrebe javnih resursa

Datum kreiranja: četvrtak, 24 oktobar 2019

mali sportski kluboviIzjava ministra finansija o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba od 2014. do danas „dobili od države“ oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem.

Prema ovoj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana „direktno iz budžeta, preko ministarstava“ ili indirektno, „preko javnih preduzeća“. Pored toga, pomoć je davana „kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza“. Ključni deo izjave ministra jeste to da „država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način“.

Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca. Isto tako, odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale bi se donositi na jednak način prema svim privrednim subjektima. Izjava ministra pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu.

Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi sledeća dokumenta:

1. Kopija proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove „Crvena zvezda“ i „Partizan“, koje je novinarima izneo ministar finansija Siniša Mali 22.10.2019.

2. Kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen proračun iz tačke 1. ovog zahteva.

 

foto: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/15901/Mali-Dr%C5%BEava-Crvenoj-zvezdi-i-Partizanu-od-2014-dala-vi%C5%A1e-od-37-miliona-evra.htm screenshot