Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Zid ćutanja o unosnim poslovima Bojana Kisića, stručnjaci kažu - žaba je skuvana

Datum kreiranja: ponedeljak, 04 maj 2020

n1 kisicČinjenica da je firma u kojoj je direktor suprug ministarke pravde sa državom sklopila ugovore vredne blizu 27 miliona, a samo u aprilu dobila poslove od preko tri miliona evra, u svakoj državi bila bi alarm za istražne organe, smatraju u Transparentnosti, a prenosi N1. To što se ministarka u svoju odbranu poziva upravo na Agenciju za borbu protiv korupcije, za njih je znak da već zna ishod eventualnog postupka.

"Funkcioneri vlasti su godinama morali da 'kuvaju' sva antikorupcijska tela i sve mehanizme sve dok se ne nađu u toj poziciji da im apsolutno ni sa jedne strane ne preti opasnost i da mogu da pozovu koga god hoće da se pozabavi njihovim slučajevima, uvereni da će rezultat uvek biti isti", ocenjuje Zlatko Minić, iz Transparentnosti Srbija.

Nije Agencija za borbu protiv korupcije jedina koja bi trebalo da reaguje u ovom slučaju, već i Tužilaštvo, poručuju u Transparentnosti. Međutim, dosadašnja praksa procesuiranja nadležnih nakon što novinari otkriju sumnjive mehanizme ne uliva im poverenje.

"Mi smo u jednom istraživanju upravo krenuli tragom onoga što su otkrivali mediji i utvrdili smo jedan široki, da nije tragično rekao bih 'veseli' dijapazon odgovora Tužilaštva zašto se prijave odbacuju i zašto se dalje ne istražuje", kaže Minić.

Od 28 slučajeva medijski otkrivenih afera koje je pratila Transparentnost, samo u jednom se sprovodi istraga. Ostali predmeti završili su ili u fioci ili kanti za otpatke.

Pogledajte ceo prilog N1.