Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Tužilaštvo tri godine "proverava" da li je SNS prala novac

Datum kreiranja: četvrtak, 14 maj 2020

nova tuzilastvoViše javno tužilaštvo u Beogradu još nije pokrenulo istragu protiv SNS, SPS i URS-a zbog sumnji na pranje novca tokom kampanje 2014. godine. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije još pre tri godine prijavila sumnje Tužilaštvu da su ove partije svoje predizborne kampanje finansirale nelegalno, ovi slučajevi su i dalje u fazi provere, prenosi portal nova.rs.

Nakon kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije prali novac. Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima prikrili prave finansijere.

“Predmet je u radu i u fazi provere”, kažu za portal Nova.rs u Višem javnom tužilaštvu.

Mediji su ranije objavili da rad na ovim slučajevima usporava Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer policija ne odgovara na zahtev Tužilaštva da prikupi dodatne dokaze. Na pitanje Nova.rs da li je MUP u međuvremenu odgovorio na njihov zahtev i dostavio potrebna obaveštenja, iz Višeg javnog tužilaštva nismo dobili odgovor.

SNS-u uplaćivali novac korisnici socijalne pomoći

Kako je ranije objavio BIRN, u izveštaju koji je Agencija prosledila Tužilaštvu navedeno je da je određeni broj lica koji su SNS-u, SPS-u i URS-u uplaćivali donacije za kampanju istovremeno bio i korisnik socijalne pomoći. U tom dokumentu se navodi da je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je 135 osoba u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40.000 dinara na lične račune, da bi ubrzo taj novac prebacili kao donaciju SNS. Prema podacima Uprave, reč je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani najvećoj vladajućoj stranci, bez objašnjenja o poreklu novca.

U izveštaju su takođe istaknuta dva sumnjiva bankarska transfera drugim strankama – jedan u vrednosti od 650.000 dinara SPS-u i drugi vredan 80.000 dinara URS-u.

Zbog svega toga, Agencija u izveštaju prosleđenom Tužilaštvu ocenila da “sve navedene činjenice i nelogičnosti u prikupljanju sredstava za finansiranje SNS, SPS i URS ukazuju na to da je jedno ili više lica dalo sredstva fizičkim licima koja se pojavljuju u izveštaju kao donatori”, odnosno da “ukazuju na postojanje sumnje da je izvršeno krivično delo pranje novca”.

Vučić: Sedimo nas dvoje, bude tu i neki treći čovek…

Lider SNS Aleksandar Vučić negirao da je njegova stranka prala novac i isticao da SNS ima “najčistije finansije”. On je za Insajder ranije izjavio da su donatori SNS uplaćivali identične iznose od po 40.000 dinara jer, kako je naveo, pretpostavlja da zakonom nije dozvoljeno da pojedinci uplate više od toga.

Na pitanje kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Vučić je odgovorio da “pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga”.

“Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: ‘A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku'”, rekao je Vučić.

Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a zabranjeno je prikrivanje identiteta davaoca priloga.