Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Trafo stanica na telefonski poziv

Datum kreiranja: ponedeljak, 12 oktobar 2020

pešterPrilikom obilaska jednog sela na Pešteru, predsednik Srbije je brzo reagovao na problem meštana. Koliko se može razumeti, dotok električne energije je bio nestabilan, što je onemogućavalo korišćenje električnih muzilica za krave u tom stočarskom kraju. Na TV snimku se vidi da predsednik dogovara sa v.d. direktorom EPS izgradnju nove trafo-stanice („ne manje od 35 kilovolta“), tokom sledeće godine, naravno „ako budžet to dozvoljava“. Dobro je ako će problem meštana Dolića biti rešen, pa makar i na ovaj način. Da li u svemu ovome ima nečega štetnog ili pogrešnog?

Očigledno je da problem o kojem su meštani upoznali predsednika nije od juče, pa je verovatno da su se nekom u vezi sa tim već obraćali, a da nije rešen. Ako problem nije bio rešen do sada iako jeste prioritetan, to znači da bi zbog toga trebalo pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji problem nisu rešili ranije. S druge strane, ukoliko problem nije prioritetan, to jest, ukoliko postoje druga mesta gde su investicije i intervencije javnog preduzeća potrebnije, onda se na ovaj način čini šteta meštanima nekog drugog grada ili sela. Međutim, dok su dobitnici poznati na osnovu TV snimka, ostaje nepoznato ko je na gubitku zbog ove intervencije sa najvišeg nivoa. Najzad, treća mogućnost bi bila da su radovi zaista prioritetni i da su već planirani, ali da je čitava stvar iskorišćena u promotivne svrhe.

Ni jedan od aktera u ovom slučaju ne postupa u okviru svojih ovlašćenja. Predsednik Srbije svakako nije nadležan da rešava pitanja iz nadležnosti javnih preduzeća, ali mu se ne može zameriti ni kao čoveku ni kao političaru to što je želeo da pomogne u rešavanju. Međutim, pomoć koja ne bi ugrozila funkcionisanje institucija bi se mogla sastojati, na primer, u tome da preko Vlade Srbije (koja jeste nadležna za nadzor nad radom javnih preduzeća) zatraži informacije o postupanju EPS u ovom slučaju i da ih obavesti o tome šta je saznao. Telefonski poziv direktoru preduzeća, pogotovo kada je reč o osobi čiji položaj zavisi od volje vlade koju kontroliše predsednikova politička stranka, bez obzira na ograde u pogledu raspoloživog budžeta, ima dejstvo naloga da ovi radovi budu uvršteni u plan za narednu godinu. Da stvar bude složenija pobrinula se ta ista Vlada, time što godinama nije izabrala direktora EPS na konkursu, niti je imenovala zakonitog vršioca dužnosti. Naime, Miloradu Grčiću je mandat na mestu v.d. direktora ovog javnog preduzeća istekao još 23.3.2017. Usled toga, bilo koja odluka koju on donese, uključujući program poslovanja za narednu godinu ili odluke u vezi sa izgradnjom bilo koje trafo stanice imaju jednaku pravnu snagu kao i da ih je potpisao bilo koji građanin Srbije, koji nikada nije bio ni direktor ni zaposlen u EPS.

Ovaj primer je dobra ilustracija zbog čega političari ne žele profesionalizaciju javnih preduzeća i zbog čega na čelu javnih preduzeća godinama, mimo zakona, sede vršioci dužnosti. Oni su smenjivi u svakom času i takav status otvara mogućnost političkog pritiska i ispunjavanja želja - bilo da je reč o predizbornom asfaltiranju ulica ili postizbornom podizanju rejtinga i učvršćivanju slike o predsedniku koji je za sve zadužen i sve rešava. Druge obliek korišćenja javnih preduzeća i njihovih resursa i da ne pominjemo.

Inače, TS je aktivnosti vršioca dužnosti direktora EPS-a zabeležila i u okviru monitoringa izborne kampanje. Tada je izvršavao dužnosti podrške lokalnim funkcionerima organizujući im promotivne događaje.

U tome ga nije omeo ni zvanični kraj predizborne kampanje jer je on svoju kampanju okončao 19. juna, tokom izborne tišine, kada je obišao postrojenje u Obrenovcu, u društvu predsednika opštine Miroslava Čučkovića.

Prethodno su 17. juna radove na rekonstrukciji dalekovoda i mreže niskog napona na području opštine Mionica obišli Grčić i Boban Janković, predsednik te opštine. Grčić je iskoristio priliku da podseti i na inicijatora napajanja električnom energijom Mionice i Divčibara: "Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, vodi računa o svakom kvadratnom metru Republike Srbije. Sada je momenat kada se otvara novo poglavlje za budućnost Mionice i svih Mioničana, ali i čitav kraj kada je reč o napajanju električnom energijom".

Istog dana Grčić je bio u Obrenovcu sa ministrom finansija SInišom Malim i tamošnjim predsednikom opštine: prisustvovali su otvaranju renoviranog banjskog kupališta „Cevka“ - "mesta za uživanje i još jednog u nizu obećanja koje je ispunjeno", kako je to sročio Mali. Za pohvale na račun predsednika bio je zadužen ministar finansija: "Obrenovac je opština koja je simbol obnove i napretka Srbije, ali su uspehu prethodile teške reforme koje je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić". Činjenica da je teško ustanoviti vezu EPS-a i banjskog kupališta možda je bila presudna da se ova vest, za razliku od drugih promotivnih aktivnosti Grčića, ne nađe na sajtu EPS-a.

Našla se zato vest od 16. juna kada je Grčić obišao predsednika opštine Gornji Milanovac i rekonstruisanu trafostanicu. Trafostanica je izgrađena, moglo bi se zaključiti, da bi predsednik mogao da otvara fabrike koje rade na struju: "Prateći politiku Aleksandra Vučića, u cilju stabilizacije celog elektroenergetskog sistema, modernizujemo i gradimo nove trafostanica. Znamo da je bilo neophodno poboljšati snabdevanje električnom energijom na području Gornjeg Milanovca kako bi mogle da se otvaraju fabrike i grade autoputevi".

I 15. juna je Grčić elektrifikovao lokalne zvaničnike. U Lazarevcu je položen kamen temeljac za novu trafostanicu, a Grčić je pojasnio da trafostanica služi da bi se struja za čiju proizvodnju brine predsednik sprovela do građana: "Svedoci smo da politika Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, daje rezultate i to se vidi u svakoj opštini širom Srbije. Elektroprivreda Srbije i ogranak Rudarski basen Kolubara zahvalni su predsedniku što brine o proizvodnji, ali nije važno samo da se struja proizvede već i da stigne do građana. Zato su neophodna ulaganja u distribuciju i danas počinjemo gradnju nove 35 kV trafostanice u koju će biti uloženo 150 miliona dinara".

Grčić je 11. juna modernizovao elektromrežu i gradonačelnika Loznice. na puštanju u rad nove trafostanice „Loznica 2“. Pohvale predsedniku, ali i Vladi, prepustio je domaćinu: "politika predsednika, države i vlade potvrđuju da se ulaganjem u sve vidove infrastrukture ne samo podiže kvalitet života nego je to šansa i za domaću privredu i dovođenje novih stranih investitora".

U Kruševcu je 8. juna, na puštanju u rad još jedne "rekonstruisana i dograđena trafostanica" bila pojačana ekipa. Uz vd direktora EPS, gradonačelnicu Kruševca, prisustvovala je i direktorka Elektromreža Srbije.

Na sajtu EPS-a nađena je još jedna promotivna elektrolokalna aktivnost - puštanje u rad trafostanice u Ubu, 22. maja, u društvu predsednika opštine, sa predsednikom na usnama: "Shodno uspešnoj razvojnoj i ekonomskoj politici Aleksandra Vučića, izgradnjom autoputa Ub postaje sve interesantniji i neophodno je bilo baviti se rekonstrukcijom i izgradnjom mreže za snabdevanje električnom energijom".

Posle ovih osam predizbornih promotivnih aktivnosti tokom kampanje, Grčić se u narednih tri i po meseca na terenu pojavio samo četiri puta - 24. juna kada je posetio poplavljena područja u Ljuboviji, 14. avgusta na gradilištu trafostanice "Krnješevci", 28. avgusta u poseti rudarima noćne smene u Kolubari (sa obrazloženjem da je poseta deo "redovne razmene iskustava za unapređenje proizvodnje uglja i električne energije i poboljšanje uslova rada") i 5. oktobra na gradilištu trafostanice "Zlatibor 1".