Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Građanska stolica u opštini Bečej

Datum kreiranja: sreda, 30 decembar 2020

becej sporazumOpština Bečej potpisala je  Sporazum o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka, kojim će se aktivirati mehanizam "Građanske stolice". Bečej je prva lokalna samouprava u Srbiji koja će na ovaj način povećati transparentnost i učešće građana u donošenju odluka.

Sporazum je potpisan između Opštine Bečej, Bečejskog udruženja mladih i Opšteg udruženja preduzetnika Bečej, a njegovo sprovođenje podrazumeva to da građani u Skupštini mogu da postave pitanja o temama koje su na dnevnom redu zasedanja lokalnog parlamenta.
 
Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih je pozvao sve građane i udruženja građana da se aktivno uključe. "Građani će moći putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i na formularu, koji će biti na sajtu opštine, da podnesu prijavu i napišu po kojoj tački dnevnog reda se obraćaju odbornicima".

Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej je naglasio da je ovo nastavak dobre prakse, koja se sprovodi akcijom “Budžet po meri građana”.

Potpisivanju je prisustvovao je i programski direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić koji je podsetio da je opština Bečej bila prva na rang listi LTI 2020 sa skorom od 83 boda od mogućih 100, čime je udvostručila rezultat iz prethodne godine kada je reč o transparentnosti i objavljivanju podataka u vezi sa radom lokalne samouprave.

Kako bi se sporazum sproveo, na sednici SO Bečej odbornici će se izjasniti o predlogu da se promeni član 79 Poslovnika kojim se uvodi institucija građanske stolice. Nakon izmena u raspravi, po svakoj tački dnevnog reda sednice Skupštine, pravo da govore, po sledećem redosledu, imaće predlagač, odnosno ovlašćeni predstavnik predlagača,  izvestilac radnog tela, odbornik koji je na sednici radnog tela izdvojio mišljenje, predstavnik odborničke grupe, odbornici, po redosledu pismenih prijava za učešće u raspravi, druga zainteresovana lica po prethodnoj pismenoj prijavi i kada im predsednik skupštine to omogući.

foto: http://tvbecej.rs/index.php?c=vest&lg=sr&vestid=6144&slider=off screenshot