Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Skupštinski odbor postupio po inicijativi TS

Datum kreiranja: petak, 19 mart 2021

skupstina srbije unutraOdbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije izmenio je tekst Javnog konkursa za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove ''Radio-televizija Srbije'' nakon što mu je Transparentnost Srbija uputila inicijativu u kome je ukazala da konkurs nije u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

U konkursu se, naime, zahtevalo da kandidati dostave pojedine dokumente koje po Zakonu može da prikupi sam organ koji raspisuje konkurs.

U skladu sa inicijativom TS u tekst konkursa je uneto obaveštenje da, u skladu sa odredbom člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, broj 18/2016), organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će podatke pribaviti sama, zbog čega učesnik konkursa, u prijavi na Javni konkurs treba da navede da li da organ pribavi podatke o kojima se vodi službena evidencija ili će to kandidat učini sam.

Reč je o slučaju koji je pokrenulo Antikorupcijsko savetovalište (ALAC) TS, na osnovu prijave građanina.

Nakon što smo poslali inicijativu, građanin je telefonski obavešten od stručne službe parlamenta da je tekst konkursa ispravljen tako da kandidati koji konkurišu ne moraju, ako ne žele, da dostavljaju tražena dokumenta, već potrebne dokaze može da pribavi organ koji je raspisao Javni konkurs. Kandidati jedino treba da se odluče da li će sami dostaviti dokumente, ili ovlašćuju službu Skupštine da to ona umesto njih.

Naše Antikorupcijsko savetovalište – ALAC radi već punih 15 godina. U 2020. imali smo više od 400 obraćanja, od čega su 53 obrađena kao ALAC slučajevi. Građani mogu da se jave Savetovalištu putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naznakon „za ALAC“.