Business Joomla Themes by Justhost Reviews

U Banjaluci znaju ono što Vlada Srbije krije od građana Srbije

Datum kreiranja: sreda, 26 maj 2021
kovid vakcinaDok Vlada od građana Srbije iz nepoznatih razloga krije informaciju o tome koliko su plaćene vakcine, u parlamentu Republike Srpske u Banjaluci se vodi debata o tome da li su RS i BiH za vakcine platile više nego što je bilo nužno.
Tako je poslanik, koji dolazi iz tamošnje opozicione stranke (SDS), Slobodan Stanić, izneo podatak da je Srbija plaćala kineske vakcine 30 evra (za dve doze - vakcinu i revakcinu), kao i Crna Gora, dok će ih Republika Srpska plaćati čak 54,4 evra.
Ukoliko su ove informacije tačne, to bi značilo da je političarima iz druge države poznato i da javno iznose informacije o nabavkama koje je Vlada Srbija proglasila za tajne. Zaključak koji je Vlada donela odnosi se na sve nabavke koje su namenjene suzbijanju pandemije još 15. marta 2020, i do danas ga nije stavila van snage.
U međuvremenu su najviši predstavnici države iznosili neke podatke koji su navodno tajni (npr. o broju nabavljenih respiratora), ali nikada nisu objavili ni jedan proverljiv dokument niti informacije o jediničnim cenama plaćanih dobara.
Razlozi za određivanje tajnosti su nepoznati, jer je i sam zaključak o određivanju tajnosti označen kao poverljiv dokument. Ono što je sigurno jeste da ni prethodni, ni aktuelni Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju mogućnost da se odredi poverljivost nabavki koje se odnose na dobra, usluge i radove u oblasti zdravstva.