Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Godišnji izveštaj Fiskalnog saveta

Datum kreiranja: četvrtak, 14 oktobar 2021

fiskalni savet sajtPredsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da je u izveštaju o radu za 2020. godinu ta institucija pohvalila prve reakcije Vlade Srbije na zdravstvenu krizu i infrastrukturna ulaganja, a kritikovala netransparentnost budžeta i linearnu pomoć svim građanima.

Petrović je u Skupštini Srbije rekao da je Fiskalni savet podržao rebalans budžeta i povećanje zaduživanja po izbijanju kovid krize i da je dobro što je Vlada je brzo reagovala na krizu i sprečila značajan pad zaposlenosti.

Petrović je ponovio da Fiskalni savet nije podržao meru pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima, a da je ta mera nastavljena i ove godine.

„Fiskalni savet je za to da se sredstva daju građanima, ali onima kojima je to stvarno potrebno, a za to je neophodna analiza koji su to ugroženi građani, da se formiraju takozvane socijalne karte i da se na osnovu toga daje pomoć“, rekao je Petrović i dodao da bi u tom slučaju za tu namenu umesto 600 bilo potrošeno 200 miliona evra.

Za 2020. godinu kao pozitivne su ocenjene javne investicije u infrastrukturu i u zdravstvu, a kako je dodao „sa tim investicijama koje se nastavljaju i situacija u zdravstvu se značajno popravlja“.

Petrović je istakao da je druga velika tema pitanje transparentnosti budžeta, koja je smanjena 2020. godine.

Petrović je naveo da stoji stavka od 150 miliona evra pozajmica a ne zna se kome i „samo se nagađa da je reč o Er Srbiji“ kao i 100 miliona iz Kancelarije za javna ulaganja za koje se takođe ne zna kome su date.

„Još jedna netransparentna stavka su kazne i penali, ne vidimo po kom osnovu je država platila iznose za kazne i penale, a ta se suma uvećava u poslednje tri do četiri godine“, rekao je Petrović.

On je istakao da su netransparentne i subvencije za strane direktne investicije i pozvao poslanike i Državnu revizorsku instituciju da zajedno rade na većoj transparentnosti budžeta.