Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vučić odlučuje o razrešenjima, Grčić građanin u fotelji direktora

Datum kreiranja: petak, 17 decembar 2021

eps minic n1Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je da upravlja time ko će biti razrešen u javnim preduzećima, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije, dodajući da Milorad Grčić po zakonu od 2017. godine nije direktor EPS-a, nego običan građanin koji dolazi na posao direktora. “Čuli smo da ministarka (Zorana Mihajlović) ne zna kako se desilo da on sedi tamo, to svakako ne zna ni premijerka. Predsednik Srbije je pokazao da on upravlja time ko će biti razrešen, kome treba poručiti da se sam povuče, a pre godinu dana je poručio da ne da v.d. direktore”, rekao je Minić u emisiji Studio Live na N1.

On objašnjava da je Grčić postavljen za vršioca dužnosti direktora EPS-a 23. marta 2016, i da je tu funkciju po zakonu mogao obavljati 12 meseci, a da jedna osoba može samo jednom biti imenovana,  tako da po zakonu Grčić nije direktor od 2017. Međutim, slaže se sa ministarkom energetike i rudarstva Zoranom Mihajlović da Grčić, iako de jure nije direktor, faktički obavlja tu dužnost.

“To ga ne amnestira od odgovornosti za ono što je činio ili nije činio u protekle četiri godine”, rekao je Minić.

Transparentnost Srbija je ranije saopštila da Grčić, pored toga što mu je mandat odavno istekao, nije ispunjavao uslove da uopšte bude imenovan, jer je jedan od uslova bio pet godina iskustva u obavljanju poslova za koje se zahteva fakultetska sprema, a Grčić je na univerzitetu Edukons diplomirao 2012. godine. Minić kaže da je 2016. godine, istog dana kad je Grčić imenovan za vršioca dužnosti direktora, raspisan konkurs koji nije nikad okončan.

“Ovde je problem jednostavno u nepostojanju pravne države”, kaže on. Na izjavu premijerke Ane Brnabić da službe bezbednosti treba da provere šta je rađeno u EPS-u, Minić govori da ga to podseća na  frazu “pustite nadležne da rade svoj posao”. Kako kaže, minulih godina su Transparentnost i Fiskalni savet i brojni stručnjaci upozoravali šta će se desiti u EPS-u zbog ovakvog rukovođenja. Dodaje da se u EPS-u odustajalo od  investicija kako bi se veštački prikazalo da je u plusu i da bi se ta sredstva uplaćivala u budžet, kako bi budžet bio u suficitu.

Minić kaže  da su u 22 od 34 preduzeća na koja se primenjuje zakon o javnim preduzećima direktori u nelegalnom satusu - ili im je istekao mandat na koji su imenovani na konkursu, ili im je istekao maksimalni rok za v. d. stanje, ili su postavljeni bez konkursa. Jedan od njih je i bivši ministar Aleksandar Antić, kome je Minić “čestitao” ulazak u nelegalni status, budući da mu je nedavno istekao rok od 12 meseci u statusu v. d. direktora Koridora Srbije.

Pogledajte snimak uključenja Minića u program N1: https://www.youtube.com/watch?v=Gu8h2KM7kOw