Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vučić opet obećao 100 evra posle izbora, tužilaštvo i dalje ćuti

Datum kreiranja: četvrtak, 10 februar 2022

nova 100 evraPredsednik Srbije Aleksandar Vučić, suprotno Ustavu i zakonu, doneo je odluku o podeli novčane pomoći mladima u visini od 100 evra i obećao da će ona biti isplaćena do Vidovdana. I ne samo što Vučić na taj način krši svoja ustavna ovlašćenja i vodi funkcionersku kampanju, već se (i dalje) postavlja pitanje njegove krivične odgovornosti, budući da je već jednom najavio istu novčanu pomoć mladima uz uslov da njegova stranka “ne izgubi na izborima”, piše portal Nova.rs.

Iako Vučić već drugi put, za manje od mesec dana, radi istu stvar, nadležno tužilaštvo nije reagovalo. Makar da ispita da li je uopšte bilo kršenja zakona.

Iako po Ustavu i Zakonu o predsedniku nema nikakve nadležnosti za raspodelu novca iz budžeta građana, Aleksandar Vučić je tokom gostovanja na TV Hepi priznao da je učestvovao u donošenju odluke o novčanoj pomoći mladima. On je izjavio da su tu odluku doneli on, premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.
 
"Malopre smo završili sastanak Siniša Mali, Ana Brnabić i ja i doneli smo odluku koja nema veze sa izborima. Mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiće još po 100 evra. To je još 102 miliona evra na koje mogu računati do kraja maja i početkom juna, svakako do Vidovdana“, rekao je Vučić u ponedeljak uveče. I po drugi put obećao novac mladima. Posle izbora.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero u razgovoru za "Novu" kaže da ovakva izjava i potezi Vlade ukazuju da se radi o predizbornoj i funkcionerskoj kampanji. Ona ističe da predsednik države po Ustavu nema ovlašćenja da odlučuje o tome na koji način će se trošiti budžet.

“Ovo treba objasniti i povezati sa onim što je predsednik države već izjavio i rekao da će mladi, ukoliko pobede na izborima, dobiti još 100 evra. Ovo po meni predstavlja apsolutno stavljanje u izgled novčane pomoći ‘ukoliko ja pobedim, odnosno ukoliko glasate za mene’. To je zloupotreba ovlašćenja, zlopotreba ustavnih ovlašćenja koje ima predsednik države”, zaključuje Škero.

Na napomenu da se Vučić sada ogradio i rekao da pomoć nema veze sa izborima, ona kaže:

“Ako imaš prvu izjavu, pa imaš ovu drugu u kojoj se ograđuje, onda samo to veštije pokušavaš da uradiš i obaveštavaš da to nije zbog izbora. Šta god da je, percepcija moja i percepcija većinskog dela naroda je upravo to”.

Nuđenje koristi, poklona ili nagrade za glas na izborima je krivično delo, za koje je zaprećena novčana ili zatvorska kazna do tri godine. Reč je o članu 156 Krivičnog zakonika.

“Sada je na tužilaštvu lopta da utvrdi da li se ovakvo stavljanje u izgled može podvesti pod to delo”, kaže Škoro.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, podseća u izjavi za “Novu” da se pomoć za mlade isplaćuje na osnovu Zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć. On dodaje da bi osnov za isplatu dodatnih 100 evra mogle biti samo izmene tog ili donošenje nekog sličnog zakona.

“Aleksandar Vučić, kao predsednik države, nema nikakvih ovlašćenja za pripremu i donošenje bilo kog zakona, pa ni ovog, on može samo da ga ne proglasi ako ga Skupština usvoji. Zato već sama činjenica da on učestvuje u donošenju takve odluke, zajedno sa premijerkom i ministrom finansija predstavlja prekoračenje zakonskih ovlašćenja predsednika”, objašnjava Nenadić.

On kaže i da su razlozi koji su navedeni kada je ovaj zakon usvajan očigledno bili lažni. Kako podseća, rečeno je da se pomoć isplaćuje mladima jer im je “neophodno više vremena da ostvare zaposlenje, odnosno da savladaju tražene kompetencije i steknu iskustvo koje bi ih kvalifkovale na tržištu rada”.

“Međutim, pomoć se isplaćuje bez razlike i ljudima koji imaju posao i koji ga nemaju, kao i onima koji ga uopšte ne traže. Zato je logično što svi u ovome prepoznaju želju da se vlast dodvori jednom delu birača pred predstojeće izbore, bilo da se novac isplaćuje pre izbora ili nakon njih”, navodi Nenadić.

Nemanja Nenadić navodi i da nema ništa protiv da SNS ili bilo koja stranka obećava nekoj kategoriji građana isplate iz budžeta, ako će uz to da na jasan način predstavi izvore i efekte takve pomoći.

“Na primer, sada ćemo vam platiti 200 evra, radi toga ćemo uzeti kredit i to ćete za pet godina platiti 210 evra, pa da ljudi sami odluče da li im se to dopada i da li takvom programu daju podršku”, ističe Nenadić.