Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Način finansiranja političkih partija

Datum kreiranja: subota, 04 januar 2014
Način finansiranja političkih partija jedno je od najvažnijih pitanja u 2014. godini, ali ne samo u smislu porekla novca nego i zloupotrebe javnih sredstava u izbornoj kampanji, posebno uoči predstojećih lokalnih izbora u Beogradu.

Sigurno ćemo imati izbore u Beogradu, a verovatno i na republičkom nivou, tako da će sve ono što je bilo problematično do sada ponovo postati tema, kaže programski direktor TS Nemanja Nenadić za Betu.nnenadic

On je izrazio nadu da će Agencija za borbu protiv korupcije, Javno tužilaštvo, Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Državna revizorska institucija (DRI) brže pokrenuti postupke ako uoče kršenje zakona.

U godini koja počinje, postaće jasno kakvi su efekti Zakona o javnim preduzećima, čija je primena "išla veoma loše" ove godine, uz probijanje rokova i "dezavuisanje početne ideje o depolitizaciji", rekao je programski direktor Transparentnosti.

On je ukazao i da je podatke o lobiranju na Vladu i Skupštinu Srbije u procesu donošenja odluka, neophodno učiniti javnim u 2014., ali i omogućiti građanima da utiču na taj proces kroz delotvorne javne rasprave.

Nenadić je naglasio i da neophodna javnost ugovora koje Vlada sklapa sa stranim investitorima i dodao da ne očekuje pomake na tom planu.

"Nema nikakvog osnova za optimizam jer vidimo na konkretnim primerima da nema javnosti tih ugovora, a ni jedna mera koja bi obezbedila veću javnost poslovanja države nije ušla u anti-korupcijsku strategiju", rekao je Nenadić.