Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kupovini glasova na lokalnim izborima

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 januar 2014
Tužilaštva i dalje ne reaguju na navode u medijima o kupovini glasova na lokalnim izborima. S druge strane, partijski funkcioneri razmenjuju optužbe za kupovinu glasova, ali ne podnose krivične prijave. Poslednji takav primer je Kostolac, gde su izbori održani početkom decembra.

Transparentnost Srbija tražila je od osnovnog tužilaštva i policije u Požarevcu podatke da li im je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela „davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 156. Krivičnog zakonika ili za drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti a u vezi sa navodima koji su objavljeni u medijima o davanju poklona biračima u vezi sa lokalnim izborima u Kostolcu. Od tužilaštva je tražen i podatak da li je po službenoj dužnosti ispitivalo pomenute navode iz medija.

Odgovor iz policije još nije stigao, dok je tužilaštvo pokazalo da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i poslalo kratak odgovor - "nakon uvida u elektronske upisnike ovog tužilaštva proizilazi da isto nije postupalo po navodima u medijima o davanju poklona biračima povodom izbora u opštini Kostolac u decembru 2013".
corruption-11
Optužbe za kupovinu glasova i nereagovanje nadležnih organa obeležili su izbore, od opštih 2012. godina, pa do svih lokalnih održanih tokom 2013. godine. I predstavnici Transparentnosti Srbije, na okruglim stolovima o finansiranju stranaka u leto 2013. godine, imali su priliku da od ljudi u raznim gradovima u Srbiji čuju svedočenja o mehanizmima kupovine glasova.

Ti ljudi, međutim, ne žele ili ne smeju to da prijave jer nemaju poverenja u nadležne organe. Koji, s druge strane, i sami ćute i ne žele da istražuju medijske navode.

Neophodno je da se svi nadležni organi probude pre nego što se izbori u Srbiji pretvore u licitaciju na kojoj će većinu osvajati onaj ko može da ponudi više u gotovini ili poklonima. Potrebno je da policija i tužilaštva ispitaju sve do sada iznete navode, kao i da građanima (ali i političkim partijama) upute jasan poziv da prijave saznanja o kupovini glasova, uz garantovanje zaštite onima koji to učine. Neophodno je jasno regulisati šta su dozvoljene aktivnosti stranaka u kampanji, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije mora odlučno da reaguje na podelu "humanitarne pomoći" u izbornim kampanjama. Lideri partija koji se netom zalažu za borbu protiv korupcije, moraju se javno obavezati da prihvataju ova pravila i da neće koristiit ovakve metode. I to će biti tek prvi korak u stvaranju uslova za fer izbore.