Business Joomla Themes by Justhost Reviews

“Vojna imovina” i državni stanovi

Datum kreiranja: utorak, 11 februar 2014
Ponovo stižu vesti (http://goo.gl/wLqWNU) o tome kako bi zemljište kojim raspolaže Vojska moglo da se "zameni” za stanove, koje Vojska treba da obezbedi svojim pripadnicima. To bi se postiglo ustupanjem zemljišta bivših kasarni Građevinskoj direkciji Srbije ili lokalnim samoupravama.

Čini se da su stvari ovde pogrešno postavljene. I vojna imovina je imovina države Srbije, kao što su i obaveze Vojske prema zaposlenima u toj instituciji obaveze države Srbije.

Vojska-Srbije-GrbDrugim rečima – “odricanje” od nepotrebnih kasarni i nabavka stanova ne smeju biti vezani pravni poslovi. Građevinske placeve treba da se prodaje za to nadležan državni organ zainteresovanim investitorima na licitacijama, za najpovoljniju cenu, a od tog ili bilo kog drugog novca koji se sliva u budžet i država treba da izmiri svoje preuzete obaveze prema ljudima koji rade ili su radili za Vojsku.

Prethodno iskustvo, naročito u vezi sa izgradnjom naselja “Stepa Stepanović”, ukazuje na to da pravljenje ovakvih “vezanih poslova” između državnih organa i državnih preduzeća može da dovede do zaobilaženja primene važnih odredaba Zakona o javnim nabavkama i do preuzimanja suvišnog rizika od strane državnog investitora (npr. da li će stanovi namenjeni komercijalnoj prodaji moći da se prodaju po utvrđenoj ceni).