Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Zapošljavanje i napredovanje

Datum kreiranja: petak, 11 jul 2014
Ministarstvo finansija i dalje drži u tajnosti podatke o tome koliko je osoba zaposleno u javnom sektoru u Srbiji nakon uvedene zabrane zapošljavanja do 2016. godine. Informaciju o novozaposlenima u javnom sektoru, od decembra 2013. do 1. maja ove godine, novinar Danasa od ministarstva koje vodi Lazar Krstić nije dobio ni nakon poslatog zvaničnog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, zbog čega je podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. 

LazarKrsticZa sada se može nagađati da li se ovi podaci kriju jer je nastavljeno zapošljavanje uz zaobilaženje javno proklamovanog ograničenja ili je problem, kako tvrdi ministarka Kori Udovički što Ministarstvo finansija ne želi da izlazi sa ciframa za koje ne mogu da govore sa sigurnošću, a da to što ne mogu „govori o činjenici da smo nasledili državu koja mora mnogo da se sređuje“. 

Činjenica je međutim da zapošljavanje i napredovanje u javnom sektoru, bez konkursa, bez transparentnosti, bez primene unapred propisanih kriterijuma, budi sumnju da je reč o nastavku dugogodišnje prakse udomljavanja stranačkih kadrova.

Istraživanje Transparentnosti Srbija pokazuje, inače, da i ova Vlada nastavlja praksu postavljanja službenika na položaju bez konkursa, uz pozivanje na prelaznu odredbu koja se odnosila na period do kraja 2010. godine. Vlada tumači da se to odnosi na bilo koji "prelazni period", odnosno da je reč o postavljenjima do konkursa, s obzirom da je "sprovođenje konkursa kompleksan postupak koji najčešće traje nekoliko meseci".