Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Skupštinska debata povodom saopštenja TS o Zakonu o privatizaciji

Datum kreiranja: četvrtak, 31 jul 2014
Kako javlja Tanjug, a prenosi B92, Funkcioner SNS je ocenio da "korektivna uloga TS mora da postoji", ali da ona ne dovodi investitore u Srbiju.
 
zoran-babic"Transparentnost ima jednu elegantnu kritičku ulogu, korektivnu ulogu u društvu. To je dobro i mora da postoji, ali ne može da se meri istom snagom mišljenje Transparentnosti u odnosu na Fiskalni savet, MMF, Svetsku banku", rekao je Babić u Skupštini.
 
Povodom ocene te nevladine organizacije da predlog Zakona o privatizaciji ne otklanja sve rizike korupcije, Babić je podvukao "da ova organizacija nije dovela nijednog investitora u Srbiju, nije donela sredstva u te firme, niti obezbedila proizvodnju i kreditne linije".
 
"Želeli vi to da priznate ili ne, mi zavisimo od tuđih međunarodnih institucija. Od Transparentnosti ne zavisimo", zaključio je Babić i konstatovao da je neozbiljno stavljanje znaka jednakosti između mišljenja MMF i Svetske banke i Transparentnosti.
 
Babić je na ovaj način odgovorio na konstataciju šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marka Đurišića da nemaju baš svi pozitivno mišljenje o predlogu Zakona o privatizaciji, a kao primer naveo nevladinu organizaciju Transparentnost Srbija.
 
Đurišić je za govornicom pročitao deo saopštenja za javnost ove nevladine organizacije, u kome je navedeno da predlog Zakona o privatizaciji ostavlja rizik za korupciju.
 
"Znači, nije baš da svi imaju pozitivno mišljenje o rešenjima iz ovog zakona. Evo ja sam naveo saopštenje Transparentnosti koje se često ovde uzima kao neko ko ocenjuje transparentnost zakona koji se donosi i sprovodi u Srbiji", rekao je Đurišić.
 
On se pozvao i na ocenu Transparentnosti da je veoma opasan nastavak prakse da se prodaja preduzeća vrši preko direktnih nagodbi na osnovu međudržavnih ugovora.