Business Joomla Themes by Justhost Reviews

A jeste li probali konkurs?

Datum kreiranja: ponedeljak, 04 avgust 2014
milanbekoSaznali smo da premijer nije nudio javna preduzeća na upravljanje privrednicima već da je samo Milanu Beku nudio Železnice Srbije. U gostovanju na B92 (http://goo.gl/fPwBO3) to je opravdao "željom da unese novu energiju u Železnice" i istovremeno se požalio da ne čuje druge predloge: "Ne mogu u Srbiji da dobijem odgovor, kada pitam ko bi drugi mogao. Nema problema, ne mora da bude Beko, plaćaćemo tih 130 miliona evra gubitka stalno da bi svi bili zadovoljni".
 
Frapantno je da premijer ne zna ili da se konstantno pretvara da ne zna da postoji Zakon o javnim preduzećima koji predviđa profesionalizaciju upravljanja JP. JP se neće profesionalizovati tako što će fokus grupe, gosti u studiju, interesna udruženja, klubovi ili partije premijeru predlagati pojedince koji bi bili odlična rešenja da izvuku preduzeća iz krize. Ako već traži savet, neka donese političku odluku (jer očigledno to nedostaje) da se raspišu konkursi pa će se na njih možda javiti vrhunski profesionalci sa odličnim planovima kojih se nisu setili ni gosti u studiju ni meštani Bačkog Gradišta, gde se premijer žalio da je gledao "konkursnu dokumentaciju za neka druga javna preduzeća" i "bolje da ne prepričava šta je sve video u toj dokumentaciji".
 
A kad smo kod konkursne dokumentacije, Zakon o JP predviđa da konkursna komisija pregleda konkursnu dokumentaciju, ocenjuje kandidate na osnovu kriterijuma i merila i predlaže vladi tri najbolja kandidata. Vlada može, ali ne mora, da izabere jednog od ta tri kandidata. Pa je nejasno zbog čega je premijer, pored svih obaveza koje ima, gledao konkursnu dokumentaciju sa kandidaturama ljudi koji se, prema njegovoj reakciji, sigurno nisu našli među tri predloga komisije.