Business Joomla Themes by Justhost Reviews

"Zajedničko ulaganje" ili prodaja?

Datum kreiranja: nedelja, 06 jul 2014
Ministarstvo_finansija_i_privredeMinistarstvo privrede je izdalo saopštenje povodom potpisivanja "ugovora o zajedničkom ulaganju" Vlade sa kompanijom Al Rawafed iz Abu Dabija, "zvaničnim predstavnikom Vlade UAE". Tekst ugovora nismo uspeli da pronađemo na sajtu Ministarstva ili Vlade, a objavljeni podaci govore očigledno samo o nekim aspektima ovog pravnog posla. Formalno, reč je o formiranju zajedničkog preduzeća, u kojem je udeo Srbije 20%. Srpska strana "nema obavezu investiranja", a partner iz UAE će uložiti 140 miliona evra. Nigde se ne kaže šta u ceo posao ulaže Srbija, a logično bi bilo pretpostaviti da ulaže nešto, jer zašto bi inače dobila jednu petinu budućeg preduzeća? Samim tim, nema mogućnosti ni da se proceni ni da li je taj udeo Srbije na osnovu uloga trebalo da bude veći, da li su preuzeti neki rizici poslovanja i slično.

Saopštno je i da će prva ulaganja novog preduzeća biti "kupovina dela imovine" dva poljoprivredna društva iz Bačke koja su u restrukturiranju, te da će na taj način "preduzeće omogućiti otplatu trenutnih dugovanja ovih privrednih društava i spasiti ih stečaja u novembru". Dalje se govori o zapošljavanju i otpuštanju i ulaganjima u ove poljoprivredne kombinate.

Da li je ovo dobar posao ili ne? Teško da ćemo to ikada saznati jer prodaja nije obavljena u konkurentskom postupku, gde bi i druge eventualno zainteresovane firme mogle da daju svoje ponude. Drugo pitanje koje se logično nameće jeste razlog zbog kojeg je posao zaključen kao "zajedničko ulaganje" umesto čiste prodaje ova dva preduzeća. Osim toga, iz saopštenja se ne može videti ni da li je kod formiranja ovog zajedničkog preduzeća na bilo koji način bio primenjen Zakon o javno-privatnim partnerstvima, a ako nije, na osnovu čega.

http://goo.gl/zvGzud