Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Niko ne zna koliko ih ima a svi znaju da ih je "previše"

Datum kreiranja: četvrtak, 21 avgust 2014

kori udovickiPrema najavama, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički će danas predstaviti nacrt akcionog plana Strategije reforme državne uprave.To je bio povod da Tanjug emituje prilog o "državnim agencijama" http://goo.gl/8zewfl.

"Prema nezvaničnim podacima, imamo 138 državnih agencija, mada neki tvrde da u "prave" agencije zapravo spada samo 45. I to je mnogo u poređenju sa nekim evropskim državama, poput Nemačke, u kojoj postoji manje od 10 takvih agencija. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) nisu imali tačan podatak o broju agencija, ali su uvereni da ih ipak ima manje od stotinu."

"Kada je reč o broju agencija, naglašavamo da se za sada barata nezvaničnim podacima, jer je proces obrade i provere podataka u toku. Svakako, sa sigurnošću se može tvrditi da je broj javnih agencija daleko manji od 100 koliko se neretko tvrdi", rekli su Tanjugu u tom ministarstvu."

Uredivanje oblasti javnih agencija i posebno sistema plata u njima, kako kažu, jedan je od važnih zadataka vlade i MDULS u narednom periodu. "U okviru sveobuhvatne reforme javne uprave posebna pažnja će biti posvećena ovim pitanjima", tvrde u resornom ministarstvu.

"Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je podsetio da kada se priča o vladinim agencijama, često nije precizirano o čemu sve govorimo, pa zato, kaže on, imamo "frljanje" podacima o njihovom broju."

"Kod nas, navodi on, rade agencije koje su osnovane na osnovu Zakona o javnim agencijama, neke su osnovane podzakonskim aktima, a postoje i brojne službe i kancelarije vlade koja nemaju status javnih agencija ili službe koje imaju reč agencija u nazivu a nemaju nikakve veze ni sa vladom ni sa javnim agencijama."

"Imamo veliku konfuziju, jer nemamo početnu pretpostavku za ozbiljnu analizu, a s druge strane, imamo s vremena na vreme najave za ukidanje agencija i racionalizaciju javnog sektora bez imenovanja onih koje treba da ostanu a koje ne, naveo je Nenadić".

"On je rekao da pre ukidanja određenog broja agencija moramo da znamo da li neke od tih poslova treba da obavlja ministarstvo, da li je bolje formirati posebnu organizaciju van ministarstva, ili je nužno napraviti agenciju koja će biti u slobodnijem režimu poslovanja od ministarstva."

"Pribojavam se da ćemo na kraju dobiti nešto što smo viđali i ranijih godina, a to je da ćemo imati racionalizaciju po automatskom ključu - tipa 10 odsto zaposelnih iz svih tela smanjujemo pa trebala ta tela ili ne. Ili će se raditi prema potrebama trenutka, ili prema tome koja osoba je na čelu konkretnih organa", zaključio je Nenadić.

Njegov kolega iz Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ističe da je čudno što kod nas ne može da se napravi tačan pregled agencija, jer je to, dodaje, u Evropi nezamislivo.

"Za jednu normalnu evropsku državu, ako nema tačan broj agencija, to je posao od oko mesec dana da ga sazna. A naš cilj je pridruživanje EU, pa u tom smislu moramo u institucionalno da se uklopimo. Zato je neophodno da imamo faktografski čistu situaciju, jer tek tada promene imaju smisla. Ako ne znate čime se bave državne agencije i kakve su, a to su elementarna znanja, javašluk je neminovan", rekao je Goati Tanjugu.